Programda Covid-19 salgın süreci ve ekonomiye etkileri, kontrollü normalleşme süreci, pandemi sonrasında sektörlerin gelişimi ve ekonomik destek paketleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Altuğ, sunucu Gülçin Üstün Can’ın sorularını cevapladı.

Canlı yayında sık sık ihracat, sanayi üretim endeksi, büyüme beklentisi gibi ekonomik verileri paylaşan Başkan Altuğ, salgının küresel boyutu hakkında da önemli bilgiler verdi.

Toparlanma sürecek

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Dünya ekonomisi 1990 yılından bu yana son 30 yıl içinde 5 kez resesyon ile karşılaştı. Dünya ticareti üç kez sert daralmalar gösterdi. Ancak bunların tamamında ekonomik nedenler belirleyici oldu. Bugün ise küresel ölçekte bir salgın ile karşı karşıyayız. Tabi ki hem sağlık sektörü, hem ekonomi ve toplumsal anlamda büyük bir sınav verdik. Küresel bir değişime tarihi bir dönüşüme tanıklık ediyoruz.

Ekonomi yönetiminin hayata geçirdiği teşvik mekanizmaları ve Covid-19 ile mücadele kapsamında başlayan normalleşme sürecinin etkisiyle mayıs ayında toparlanma başladı. Gelecek aylarda normalleşme adımlarının sürmesi ile ekonominin her alanda güçlenmesini bekliyoruz. Kademeli olarak sanayi üretimimizin, ihracatımızın artacağını umuyoruz. 2020 yılı için büyüme beklentimiz maalesef planlanan rakamların altında olacaktır. Kısa sürede toparlanarak kaybın en az seviyelerde tutulacağını umuyoruz” dedi.

Teknoloji güç demektir

Salgın sürecinde teknolojinin daha da çok kullanıldığına dikkat çeken Başkan Altuğ, “Programlarımızı online platformlardan yürüterek bu tekniklerin iş hayatı açısından ne kadar kolaylaştırıcı olduğunun farkına vardık. Ülkemizin öne çıkan bu sektörlerde söz sahibi olabileceğini düşünüyorum. Teknolojiyi kullanabilir olmak artık yetmiyor. Teknolojiyi üretip ihraç eden bir noktaya gelmeliyiz. Dijital dönüşümü iyi okumalı, doğru ve öncü adımlar atmalıyız. Bundan sonrası için yeni nesil teknolojilere sahip olmak güç demektir. Yazılım ve bilişim sektörüne yatırımlar kazançlı olacaktır” diye konuştu.

Tarım yarışı

Ayrıca tarım topraklarının katma değeri yüksek ürünlerle değerlendirilmesi gerektiğini belirten Altuğ, “Türkiye’nin tarım alanlarına, ekolojik çeşitliliğine ve toprak verimliliğine baktığımızda biz ülke olarak tarım yarışına önde başlayabiliriz” dedi.

Destekler yerinde ve zamanında

Hükümetin desteklerini de değerlendiren Altuğ, “Süreçteki tüm destekler iş dünyamıza önemli katkılar sundu. Süreci değerlendirdiğimizde; koronavirüs etkisiyle ekonomide faaliyetlerin durma aşamasına geldiği bir dönemde, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik aktivitelerin devamlılığı için uygulamaya konulan ekonomik istikrar kalkanı paketi yerinde ve zamanında atılmış bir adımdır. Bu paketin kapsamı sürekli geliştirilerek iş dünyasının talepleri doğrultusunda sürekli güncellendi. Salgın sürecinin şiddeti azaldıkça ve öncelikler değiştikçe destekler de buna göre şekil aldı. Bu anlamda iş dünyası üretmeye, hükümetimiz de desteklemeye devam edecektir” dedi.