Medyadetay.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Gümüşel ile Köşe Yazarı Neşat Sazoğlu’nun konuğu olan Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan, ilçede yapılan çalışmalar, hayata geçirilen projeler ve yapılması planlanan hizmetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Yasası ile Akyazı ilçesinin 5 kat büyüdüğünü söyleyen Başkan Akcan, bu yasanın önemli bir yasa olduğunu belirtti. Akyazı Belediyesi’nin gücünün yetmediği yerde Büyükşehir’den destek istediklerini ve bu desteği gördüklerini dile getiren Akcan, Akyazı’nın her yerinde bir çalışma olduğunu, yeni binaların yükseldiğini belirtti.

Büyükşehir yasası ile herhangi bir sıkıntı olmadığını ve olmayacağını dile getiren Başkan Akcan, planlı yürümenin önemine değinerek, Akyazı’da da planlı büyümeye dikkat ettiklerini dile getirdi.

Üç beldenin kapandığını belirten Akcan, beldelerin kapanmasını doğru bulduğunu söyleyerek, “Örneğin Kuzuluk 20 yılda alamadığı hizmeti bu kanundan sonra almıştır. 22- 23 ayda orada birçok hizmeti hayata geçirdik. Aksartepe, göl, orman projesi hayata geçecek. Bunlar bizim yaptıklarımız. Bir de Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetler var” dedi.

Akyazı’da tarım-hayvancılık, sanayi ve turizm üzerine bir takım çalışmalar yapıldığını söyleyen Başkan Akcan, Türkiye Ziraat Odası Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da tarım alanında büyük destekler verdiğini dile getirdi. Şu anda turizme yöneldiklerini kaydeden Akcan, “Sakarya milletvekillerinin hepsi, bize destek veriyor. Akyazı önümüzdeki yıllarda turizm alanında çok büyük mesafeler alacak. Termal suyumuz var. Bu konuda bir yatırım yapılıyor” diye konuştu.

Jeotermal

Termal su kullanımının İhlas’ın tasarrufunda olduğunu söyleyen Başkan Akcan, “Bu konuyla ilgili Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Eğer bize de kullanım hakkı tanınırsa, termal konusunda daha fazla yatırımlar olabilir. Termal konusunda o zaman Akyazı’nın bir numara olacağına inanıyorum” dedi.

Kuzuluk’ta yapılacak yeni bir termal otelle ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydeden Akcan, bu şirketin su alımıyla ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle ağaç kestiğini ileri sürenler olduğunu belirterek, “O zaman marjinal bir grup yaygara kopardı. Ancak şirketin tüm izinleri elinde. Bakanlıktan izin almışlar. Ben bizzat ağaç kesildiği söylenen yere gittim. Katliam falan görmedim. Bu tür çalışmalarda birkaç ağaç kesilmesi de normaldir. Bilseler ki bu çalışmaların Akyazı ekonomisine ne kadar katma değer katacağını, ama onu düşünmüyorlar” dedi.

Ballıkaya barajı

Ballıkaya barajının Akyazı için de, Sakarya için de, Türkiye için de bir nimet olduğunu söyleyen Başkan Akcan, Sapanca Gölü’ne alternatif olacağını belirtti. Akcan, Akyazı Belediyesi olarak Ballıkaya Gölünün çevresini çarpık yapılaşmaya izin vermeden, imara uygun bir şekilde yapılaşmaya açacaklarını dile getirdi. Gerekirse 18 uygulaması yapılacağını ifade eden Akcan, “Ballıkaya Baraj Gölü, Sapanca Gölüne alternatif olacak. 300 metre mesafede imara izin verilecek. Bunun bozulması da mümkün değil. Akyazı’da öyle bir düzen kuruyoruz ki, yıllar sonrasında bile bozulmayacak” diye konuştu.

Ballıkaya barajı inşaatı nedeniyle iki türlü sıkıntı yaşandığını kaydeden Akcan, “Arsa değerleriyle ilgili bir çalışma yapıldı. Dönüm fiyatları çok yükseldi. Bir de arsa içinde evi bulunanlara, değeri verilmediği için sıkıntı oldu. Bu konuda belediye olarak tip proje hazırlayıp, arsayı da vereceğiz. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Projeler

Akyazı Belediyesinin halihazırda 30 projesi olduğunu söyleyen Akcan, yıllardır yapılacağı söylenen ancak bir türlü hayata geçmeyen projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Akcan, “Yıllardır yapılacağı söylenen MOBESE sistemini hayata geçirdik. 18 önemli kavşak noktasına MOBESE kamerası konuldu. Bir de plaka tanıma sistemi var. Karacasu deresiyle ilgili sıkıntı vardı. Yıllardır ıslah edilememişti. Biz bu dereyi ıslah ettik. 3 bin 330 metre uzunluğunda bir rekreasyon alanı yapıyoruz. 1. Etabı bitti, 2. Etabına başlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi tarafından Akyazı Kültür Merkezi inşa ediliyor. Haziran ayında tamamlanacak. Önceden insanların geçmeye bile korktuğu Akyazı Gençlik Parkını düzenledik. Oraya güzel bir tesis yaptık. Akyazı’nın her yerinden insanların gittiği bir yer oldu. Oraya gidenler bize Allah razı olsun diyor. Bir de Trafik Park yaptık. Çocuklar, trafik kurallarını öğreniyor. Ayrıca bütün işçiliğini de Akyazı Belediyesi olarak biz yaptık. Akyazı’nın merkezinde 50 yıldır duran bir yerin parasını ödeyerek otopark yaptık. İki seneye kadar da katlı otopark yapacağız. Sakarya Afet Kriz Merkezi kurduk. Çünkü Sakarya deprem bölgesinde. Bunun çalışmalarını bitirdik. Böyle bir hizmet sadece Akyazı için değil Sakarya için de çok önemli. Akyazı olarak biz her konuda merkezle yarışırız. Buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. Akyazı’da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 bin kişilik sentetik bir saha yapılıyor. Akyazı, sporda Sakarya’da ilk sırada gelir. 25 tane spor kulübümüz var. Kuzuluk turizm merkezi. Yılda 600-700 bin insan geliyor. Sosyal aktivite merkezleri olması gerekiyordu. Teleferik hattını kuracağımız Aksartepe ve 110 dönümde orman park çalışmalarını başlattık. Gölpark da ayrı güzelliği olan bir yer. Aksartepe’de iki bina yapıyoruz” diye konuştu.

Muhtarlarla sık sık bir araya geldiklerini belirten Akcan, en fazla mevcut yolların bakımının yapılması talebiyle karşılaştıklarını söyledi. Akcan, “İnsanımız yapılan projeleri görmez, kendi ayak bastığı yerin iyileştirilmesini ister. Yolların bakımıyla ilgili olarak altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Altyapı bittikten sonra, asfaltı yapacağız. Ayrıca soğuk asfalt şantiyesi için ihaleye çıkacağız. Ara sokakların tamamını soğuk asfalt yapacağız” dedi.

Eğitim ve spor

Emekli eğitimci olan ve karate sporuyla ilgilenen Başkan Akcan, bunun bir avantaj olduğunu söyledi. Gençlerin ahlaklı yetişmesi için her türlü çalışmayı yaptıklarını dile getiren Akcan, “Günümüzün en büyük tehlikesi uyuşturucu. Buna alışanları tedavi etmek yerine, uyuşturucuya giden yolların tamamını kapatmak için çalışıyoruz. Akyazı Belediyesi şu anda, okullara, Kur’an kurslarına destek veriyor. Bizden yardım almak isteyen okulların, Akyazı Belediyesi’nin düzenlediği tüm kültür ve spor faaliyetlerine katılmasını şart koştuk. Geçen yıl yaptığımız müsabakalara 700 öğrenci katıldı. Bu sayı çok az. En az yüzde 60-70 katılım bekliyoruz. Bizim gençleri mutlaka bu tür etkinliklere çekmemiz gerekiyor. Gençler zaman geçirecek bir yer bulursa, kötü alışkanlıklara gitmez. Açtığımız 500 metrekarelik gençlik lokalinde satranç, bilardo öğreniyor gençlerimiz. Bu tür etkinlikleri her beldeye getirmemiz lazım. Bunları, gençlerimizi ve öğrencilerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak için yapıyoruz. Bilgi Kültür Evi’nde de faaliyetlerimiz devam ediyor. Akyazı’nın her okulundan öğrenciler, sınavlara hazırlanıyor. Tek amacımız, gençliği güzel ahlaklı yapmak. Eğitimci kişiliğimizin Akyazı’da örnek olmasını amaçlıyoruz. Gençliği kurtarırsak, Akyazı’nın geleceği parlaktır” diye konuştu.

Akbalık

Başkan Akcan, Akbalık’ta yaşanan vahim bir olay sonrasında güreşlere ara verildiğini söyledi. Akbalık’ın yeniden eski günlerine dönmesi için çalıştıklarını kaydeden Akcan, 10 Temmuz’da yapılacak güreşlere, Türkiye’nin önemli başpehlivanlarının katılacağını ifade etti.