Sakarya Barosu stajyer avukatlarından Tuğba Çankaya, Serhan Başaran, Mustafa Güngören ve Oğuzhan Daldal Baro Konferans Salonunda düzenlenen törende ruhsatnamelerini alarak Avukatlık mesleğine başladılar.

Baro Yönetim Kurulu Üyeleri ve avukat yakınlarının katıldığı törende konuşan Baro Başkanı Av. Zafer Kazan, Ankara Barosuna kayıtlı meslektaşının Tekirdağ Cezaevinde gördüğü işkenceye değindi. Devletin ancak hukuk kuralları içinde meşruiyetini koruyabileceğine vurgu yapan Başkan Kazan adil yargılanma hakkına dikkat çekti.

“Devlet hukuka uymak zorunda”

Baro Başkanı Zafer Kazan, “Devlet hukuk içindir, devlet bir toplumun düzen içinde, huzur barış içinde yaşamasını hedefler.  Bunu da hukuk ile sağlar. Hukuk insan ilişkileridir, adalettir, düzendir. Devlet ise bizleri yönetmeleri için yetki verdiğimiz kişilerdir. İnsanlar nasıl hukuka uymak zorunda iseler devleti yönetenler de hukuk kurallarına uygun davranmak zorundadır.   Bizler nasıl bu kuralların dışına çıktığımızda müeyyideler ile karşılaşıyorsak devleti yönetenler de aynı hukuk kurallarına tabidir ve dokunulmaz değillerdir. Bizi yönetme hakkı onlara bir ayrıcalık sağlamaz. Devlet hukuk içindir. Devlet öfke ile duygusal bir refleks ile davranamaz, işkence yapamaz. İnsanların yaşam hakkına, özgürlük hakkına saygı duyar ve ancak bu temel değerler üzerinden devlet meşruiyetini koruyabilir" dedi.

Başkan Kazan, sözlerine şöyle devam etti;

“Devlet kol kırmaz!”

“Hukukun olmadığı düzen kaostur, burada ne devletten ne barıştan söz edebiliriz. Devlet karakolda, adliyede veya ceza evinde işkence yapamaz. Tekirdağ Cezaevinde bir meslektaşımız kolu kırılarak işkenceye maruz kaldı. Devlet kol kırmaz, devlet insanları öldürmez, devlet insanları yaşatmak içindir. Bu vesile ile işkenceye maruz kalan, kolu kırılan meslektaşımıza sahip çıktığımızı ve adil yargılanma hakkını sonuna kadar savunacağımızı ifade etmek isterim.”

Hukukun hayatın her alanında var olduğuna dikkat çeken Başkan Kazan, geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni eğitim sistemi ile adrese en yakın okula kayıt yaptırmanın zorunlu hale getirilmesini de eleştirdi.

“Hani fırsat eşitliği?”

Bir hukukçunun savunduğu en temel ilkelerden biri olan fırsat eşitliği ilkesine dikkat çeken Başkan Kazan, “Hukuk hayatımızın her alanındadır. Eğitim sistemi de bunun içindedir. Biz anne babaların en büyük isteğidir çocuklarının en iyi okullarda okuması.  Oysa bugün nitelikli ve niteliksiz okullar diye ayrımın yapıldığı bir süreci yaşıyoruz.  Evet biz eğitimci değiliz ama bir hukukçu olarak iyi biliriz ki fırsat eşitliği hukukun temel prensiplerindendir. Peki şimdi soruyorum, fırsat eşitliği içinde mi okuyacak çocuklarımız veya en yakındaki okula gidiyor olmak fırsat eşitliği midir? En yakındaki okul bir imam hatip okulu ise ve aileler oraya vermek istemiyorsa çocuklarını veya tam tersi çocuğunu imam hatip okuluna göndermek istiyor da gönderemiyorsa bu bir fırsat eşitliği olacak mıdır? Çocuklarımızın gelecekte hangi mesleğe sahip olacaklarını bizler mi belirleyeceğiz yoksa en yakınımızda ki okulun durumu mu belirleyecek? Zenginin çocuğu için söz yok, yine en iyi okullarda okuyacak onlar fakat maddi imkansızlıklar içinde olan vatandaşlar hangi okulda hangi sınav açıldı diyerek bu sınavların peşinde mi koşacak? Hani devlet herkese eşit ve adil davranırdı” diyerek yeni eğitim sistemi için eleştirilerini dile getirdi.

Adalet neferleri

Genç meslektaşlarına Avukatlık mesleğinin temel ilkelerini güncel olaylar üzerinden anlatmaya devam eden Başkan Kazan,  genç meslektaşlarına hak, hukuk, adalet, eşitlik, adil olmak kavramlarının bir ülkenin huzuru, düzeni ve barışı açısından hayati önem arz ettiğine tekrar tekrar vurgu yaptı. Bu ilkelerin savunucusu, adalet neferleri olarak Avukatları gösteren Başkan Kazan, “İşte sizler böylesi önemli kutsal bir göreve başlıyorsunuz. Hak hukuk adalet ve eşitliği savunan bir meslek grubu olarak omuzlarınızda nasıl bir sorumluluk taşıdığınızı bilmenizi isterim. Bu sorumluluk ki büyük fedakarlık gerektirir. Bizler kendi hayatımızdan çok toplumun geleceğini menfaatini düşünmek zorundayız. İşte bu temel ilkeler ile onurlu cübbeyi giyecek ve ailesine, çevresine,  vatanına, milletine hizmet edecek evlatlarınız ile gurur duyun”  diyerek hem genç meslektaşlarını hem ailelerini tebrik etti.