Geçtiğimiz ay basına yansıyan Sapanca Gölünün kıyı şeridine kum, çakıl, hafriyat ve çimentoyla dolgu yapılması ile ilgili haberlerin ardından Sakarya Barosu Çevre Kent ve İmar Komisyonu harekete geçmiş, yaptığı inceleme sonucunda gölün yapısının değiştiğini, kıyı şeridinin tahrif edildiğini tespit ederek Sapanca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
 
Bu gelişmelerin ardından SASKİ’den gerekli izni aldıklarını belirten Sapanca Belediyesi yürütmeyi durdurmayacağına ve Gölün kıyı kenarını doğal haline getirmeyeceğine dair Baro’ya yazı yazdı.
SASKİ’den yapılan açıklamada ise yapılan bu çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesi konusunda Sapanca Belediyesi’ni uyardıklarını, buna rağmen dikkate alınmadıklarını ve yasal olmayan bu uygulama için suç duyurusunda bulundukları yönünde oldu.
 
Baro Başkanı Zafer Kazan ise bu gelişmenin ardından bir açıklama yaparak Sapanca Belediyesi’nin kamuoyunu yanılttığını, yanlış bilgi verdiğini ve İdare Mahkemesinde Dava açacaklarını ifade ederek tüm şehri Sapanca Gölüne sahip çıkmaya davet etti.
 
SASKİ de suç duyurusunda bulunmuş
Baronun talebi üzerine SASKİ’nin göndermiş olduğu cevabi yazısında, yapılan bu çalışmaların mevzuata uygun hale getirilmesi konusunda Sapanca Belediyesi’ni uyardıklarını, buna rağmen dikkate alınmadıklarını ve yasal olmayan bu uygulama için suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
SASKİ’nin “izin verilmedi aksine konu ile ilgili suç duyurusunda bulunduk” açıklamalarına karşın Sapanca Belediyesinin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğine dikkat çeken Başkan Kazan, tüm Sakaryalıları ve sivil toplum örgütlerini Sapanca Gölüne sahip çıkmaya çağırdı.
 
Başkan Kazan, gelecek nesiller için, dünyada suyu içilebilir ender göllerden aynı zamanda tabiat harikası olan Sapanca Gölü’nün korunmasının şart olduğunu, zerre kadar hukuk kaldıysa bu uygulamaya derhal son verilerek göl kıyı çizgisinin eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kazan, Sakarya Barosu olarak vakit kaybetmeden İdare Mahkemesine başvuracaklarını da belirtti. Ayrıca SASKİ ve Sakarya Valiliği’ni de Sapanca Gölü için harekete geçmeye çağıran Başkan Kazan, her açıdan yasaya aykırı olan ve sahili yok eden bu yürüyüş yolunun istenildiği takdirde mahkeme sonucuna bakılmadan kaldırılabileceğini ifade etti.