Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Genel Sekreter Av. Fatih Birkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yeliz Aydın’ın katıldığı toplantıda avukatların mesleki sıkıntılarının yanında ülke gündemine dair görüş alışverişi yapıldı.

'Sorumluluk siyasi iktidarın'

Toplantının ilk gündem maddesi Kuzey Irak Referandumu oldu. Yapılan referandumun uluslararası hiçbir dayanağının olmadığı ifade edilen toplantıda, bölgedeki gelişmelerin çok kaygı verici olduğuna dikkat çekildi. Siyasi iktidarın bu süreçte, yeterli kararlılığı göstermediğini ve alınması gereken önlemleri almakta geciktiğini ifade eden Baro Başkanları, gelinen sonuç itibariyle sorumluluğun siyasi iktidara ait olduğunu ifade ettiler. Bugüne kadar yapılan yanlışlardan vazgeçilerek sözde kararın uluslararası meşruiyet kazanmaması için daha dikkatli davranılması gerektiğini ifade eden Baro Başkanları 'Artık yanılmayın' diyerek uyarılarda bulundular.

'Muhalifleri sindirme operasyonu'

15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından OHAL kapsamında KHK’larla, terör örgütleri ile mücadelenin adeta muhaliflerin sindirilmesi operasyonuna dönüştüğüne dikkat çekilen toplantıda, “Darbe girişimi sorumlularının hesap vermesi konusunda tereddüdümüz yok. KHK’lar eliyle geliştirilen yeni sürecin giderek FETÖ ile ilgisi bulunmayan muhalefetin sindirilmesi operasyonuna dönüşmesine ilişkin ciddi kaygı besliyoruz. Cumhuriyet ve Sözcü Gazetelerine yapılan operasyonlar bunun en somut örneği” mesajı verildi.

'Varlık nedenimiz demokratik hukuk devleti'

Savunma hakkının ciddi biçimde ihlal edildiğine ve gelinen süreçte hukuk devletinden giderek uzaklaşılmakta olduğuna dikkat çeken başkanlar 'Savunma hakkı ve adil yargılama' dediler. Toplantı sonunda 21 Baro Başkanının altına imza attığı toplantı sonuç bildirgesinde, “Barolar, Demokratik Hukuk Devletinin yeniden oluşturabilmesi için meslektaşları ile birlikte mücadele vermeyi varlık nedeni saymaktadırlar. Avukatlar, dünyanın her yerinde o ülkelerin hukuk tarihini yazan tarihçilerdir. Bu ülkenin hukuk tarihi de avukatlar tarafından bir direniş tarihi olarak yazılacaktır” denildi.