Karaman’da Ensar Vakfına ait olduğu iddia edilen bir yurtta çocukların maruz kaldığı cinsel istismar davasına çok sayıda Baronun müdahil olarak katılma talebi kabul edildi. Davaya Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif Erdem Düzgün ile Av. Elif Aslı Yılmaz da müdahil olarak katıldı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen dava sonrasında sanık M.B. 508 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
Davanın ardından Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Karanlıkta kaldı”
Başkan Kazan tek celsede sonuçlanan dava için suça göz yumanların, saklayanların, olayda ihmali bulunanların karanlıkta kaldığını belirterek adeta olayın üzerinin bir an önce örtülmeye çalışıldığını ifade etti. Kazan, “Önemli olan jet hızıyla değil makul sürede yargılama yapmaktır. Makul sürede ve diğer sorumlular da ortaya çıkartılacak şekilde bir yargılama yapmak yerine tek celsede karar verilmiş olması varsa diğer sorumluların ortaya çıkmasına mani olunmuştur. Tek celsede bir kişiye 500 yıl ceza vermek etkileyici bir kılıf olarak kamuoyuna sunuldu. Koca bataklığın küçük bir sineğinde adalet tesis ettik” dedi.

“Amaç üzerini örtmek mi?”
Daha önce Baro Çocuk Hakları Merkezlerinin müdahil olmak istedikleri istismar davalarında mahkeme tarafından sürekli ret kararı verildiğini belirten Başkan Kazan ilk kez bir cinsel istismar davasında tüm baroların müdahil olma talebinin kabul edildiğini belirtti. Kazan, “Bu karar bu olaydaki birçok şeyin üzerini örtmek amaçlı mı alındı yoksa gerçekten Baroların toplumsal ve halkı ilgilendiren konulardaki görevini takdir eden yeni bir anlayışın sonucu mu hep birlikte göreceğiz” diyerek bundan sonraki mahkeme kararlarının takipçisi olacaklarına vurgu yaptı.