İmera coşturdu

Kocaali Belediyesi ve Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği'nce düzenlenen Ulusal Kalkan Balığı Festivali’nin dördüncüsü geçtiğimiz hafta sonu Kocaali Merkez Plajı’nda gerçekleştirildi. Cumartesi günü akşam saatlerinde balık tutma yarışmasının start alması ile başlayan program Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibi’nin gösterisi ve Üsküdar Anadolu Folklor Ekibi’nin halk oyunları gösterileri ile devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde Grup İmera’nın sahne almasıyla festival alanındaki coşku doruğa çıktı. Festival alanını dolduran yaklaşık iki bin kişi Grup İmera’nın haraketli Karadeniz şarkılarıyla doyasıya eğlendi. Gecenin finalinde ise Kocaali Plajı görsel bir şölene sahne oldu. Coşku dolu muhteşem gece havai fişek gösterisi ile renklendi.

Balık bahane

Festivalin ikinci günündeki etkinlikler ise sabah saatlerinde başladı. Yurt genelinden 115 yarışmacının katıldığı ve 14 saat süren balık yakalama yarışması Pazar günü sabah 10.00’da sona erdi. Yarışmanın tamamlanmasıyla birlikte ödül töreni gerçekleşti. Yarışmada yakalanan Kalkan Balığı sayısı sadece bir olsa da diğer türlerden çok sayıda balık yakalandı. En büyük balık ödülü Kocaali’den yarışmaya katılan Aziz Erdoğan’ın oldu. Ödül töreninde balık ile ilgili kategorilerin yanı sıra yarışmaya ekipleri ile birlikte diğer illerden katılan olta balıkçılığı dernekleri başkan ve yöneticilerine, basın mensuplarına ve sponsorlara hediyeler takdim edildi.

Yemekler boy gösterdi

Cumartesi günü akşam saatlerinde başlayıp Pazar günü öğlen saatlerine kadar devam eden festivalin finali lezzet şölenine sahne oldu. 15 yarışmacının ödül için kıyasıya yarıştığı programda beş kişilik jüri heyeti toplam 30 yemek için değerlendirme yaptı. Yarışmanın birincisi sütlü incir ve turşulu pilav ile Havva Uçar olurken, keşkek ve kabaklı börek ile Ayşe Han ikinci, Tenzile Elik ise cizleme ile yarışmanın üçüncüsü oldu. İki gün süren Kalkan Balığı Festivali ulusal medyanın da ilgi odağı oldu. Çok sayıda ulusal medya basın mensubu programı takip ederken, Merkez TV organizasyonu canlı yayınladı. Trt, Yaban Tv ve Av Tv uzun süreli çekimler yaptı.

Amaç doğaya kavuşturmak

Festival programına ilişkin basına mensuplarına açıklamalarda bulunan Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve sponsorlara teşekkür etti. Başkan Acar açıklamasında “Geleneksel hale getirdiğimiz ve ilçemizin marka değeri haline gelen Kalkan Balığı Şenliği’nin dördüncüsünü coşkulu bir şekilde gerçekleştirdik. Öncelikle bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen sivil toplum kuruluşlarımıza, sponsorlarımıza, personelimize, emniyet güçlerimize, görevli arkadaşlarımıza ve bu büyük coşkuyu bizlere yaşatan değerli halkımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Burada amaç kalkan balığı yakalamak ile birlikte, bu yörede Kalkan balığının varlığını hissettirmek ve Amatör Olta balıkçılığı birlikte bir takım hassasiyetleri ve duyarlılıkları hatırlatmak, bunları canlı ve diri tutmaktır. Gençlerimizi, çocuklarımızı, sosyal medya bağımlılığından, kötü alışkanlıklardan ve hapsoldukları dört duvar arasından alıp olta balıkçılığına, doğaya, denize, kuma, güneşe kavuşturmayı amaçlıyoruz."

Uluslararası organizasyon

“Öte yandan ilçemizin marka değeri haline gelen bu organizasyon, ulusal bazda tanıtımımız açısından büyük önem arz ediyor. Biz de daha iyisini yapmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Her türlü teklif ve öneriyi dikkatle inceliyoruz. Örneğin kalkan balığı her geçen gün bizimle özdeşleşse de Karadeniz’in çok değerli bir ürünü. Dolayısı ile bu programın da Karadeniz’in temas ettiği her bölgeye hitap etmesi gerekli olduğu fikri gündeme geldi. Şu ana kadar her ne kadar yurt dışından katılımlar olsa da ulusal bazda düzenlediğimiz programın uluslararası hale getirilmesi fikrini gündeme aldık. İnşallah önümüzdeki yıllarda sadece yurt içinden değil yurt dışından Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerden de katılımın olduğu daha büyük organizasyonlar düzenleyeceğiz. İlçemizin tanıtımı, tatilciyi, yatırımcıyı çeken bir cazibe merkezi haline gelebilmesi ve daha hızlı büyümesi için her türlü çabayı gösteriyor, her türlü alternatifi ciddiyetle değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yoğun katılım

Kocaali Merkez Plajı’nda gerçekleşen 4. Kalkan Balığı Şenliğine, Sakarya Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yarımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Milli Eğitim Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur Özel, Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç, İl Sağlık Müdürü Doc. Dr Aziz Öğütlü, Ankara Sakaryalılar Vakfı Başkanı İrfan Çelik, çevre ilçelerden siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.