Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından bu yıl Kıbrıs’ta düzenlenen 5. esnaf çalıştayına katılarak önemli kararlar alındığı kaydeden Oda Başkanı Ahmet Akdardağan, “TESK ve Federasyonumuzun Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının üst düzey yöneticileri, Bakkallar ve Bayiler Federasyonumuza bağlı oda başkanlarının katılımıyla, kaçak sigara ve tütün satışının önlenmesi amacıyla katılım sağladığımız çalıştayımızda önemli kararlar alındı. Bu kararların uygulanması için belirlediğimiz yol haritası mesleki acıdan oldukça önemlidir. Yoğun katılımla gerçekleştirdiğimiz buluşmamızda yerel, bölgesel ve genel sorunlarımızı genel başkanımıza iletme fırsatı bulduk” dedi.

Çalıştayda özellikle kaçak sigara ve tütün satışlarının ana gündem maddesi olduğuna dikkati çeken Akdardağan, “Geride bıraktığımız dönemde kaçak sigara ile mücadelede önemli başarılar elde edilmişti. Fakat son günlerde artışa geçen kaçak sarma tütün ve makaron ticareti hızla yayılmaktadır. Yasa dışılığın normalleşmesini dürüst esnaf camiası olarak reddediyoruz. Esnafımızın gelirini, vatandaşımızın sağlığını ve devletin vergi kazancındaki kaybına neden olan kaçak sigaranın önlenmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaçak sigara ülkemizin 10 milyardan fazla vergi kaybına, ilimizdeki bin civarındaki bakkal ve bayi esnafımızın gelirine engel olmaktadır” şeklinde konuştu.   

Akdardağan, “Kaçak tütün ve makaron ticareti ile ilgili cezalar 2017 yılında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na eklenmişti ancak bu cezaların uygulaması iki kere ertelenerek 2020 yılının Temmuz ayına bırakıldı. Cezaların hızlı ve caydırıcı bir şekilde yürürlüğe alınması talep ederken, genel başkanımız öncülüğünde tüm oda başkanlarımız bir bütün olarak hareket edeceğiz” dedi.

Başkan Akdardağan, çalıştayda ayrıca uygulamaya giren tek tip (kara paket) sigara satışı, dijitalleşme, e-siparişler, bakkal esnafına özel internet paketi, bankacılık ve e-devlet eğitimleri ile 5607 sayılı kanun ve cezalar gibi konuların gündeme geldiğini söyledi.