Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlık olarak ülkede gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kontrol uygulamalarının yapılan yeniliklerle devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi vb. çalışmalar neticesinde, 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle yaklaşık 335 bin denetim gerçekleştirildiği kaydedilerek, "Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa, (2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, 335 bin denetim sonucu 79 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında ve 16 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu için) haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak gıdalarda taklit/tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilmektedir" denildi.

22 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleştirilen kamuoyu duyurusunda, birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 171 parti ürünün (et ürünü, süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin) açıklandığı ifade edildi. Bu listede, Alifuatpaşa Süt ve Süt Ürünleri- Osman Kurt tarafından üretilen yarım yağlı yoğurt ile kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürünün (takviye edici gıda, çikolata, alkolsüz içecek ve kahve ) açıklandığı ikinci listede ise Hendek’te faaliyet gösteren Savaş Demirel Gıda Tarım Hay. Temz. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. (Demirel Kasabı) ve Hendek Et-Balık-Tavuk satış Merkezi (Nihat Balcı) yer aldı./ İHA