İlk olarak Sakarya Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Kurum, gerçekleştirilen İl Değerlendirme Toplantısına katıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Kurum, “Hem Sakarya'nın 2023’e ilişkin, hem de geleceğine ilişkin kararları almak, selden mağdur olan vatandaşlarımızın yaralarını hızlı bir şekilde sarmak amacıyla ziyarette bulunduk. Sakarya zaten doğal güzellikleriyle, tarihi ipek yolu güzergahı üzerinde bulunması sebebiyle, tüm dönemlere tanıklık etmiş olması sebebiyle bizim en önemli illerimiz arasında. Sakarya mücadele şehridir, doğal güzelliklerin şehridir. Biz de Sakarya'yı bulunduğu konumdan daha yükseğe çekmek amacıyla Çevre ve Şehircilik alanında tüm iş ve işlemleri yapmak, görüşmek üzere buraya geldik. Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde gittiğimiz 65’in üzerinde ilde ziyarette bulunduk ve bulunduğumuz her ziyarette çevreyi nasıl koruruz, bize bırakılmış emanetleri gelecek nesillere koruyarak, iyileştirerek nasıl aktarırız derdinde olduk ve verdiğimiz her kararda da çevre ve doğayı koruyacak adımları atmaya gayret gösterdik. Bu çerçevede atık su arıtma tesislerini bütün nüfusa yetecek şekilde yüzde 100’e çıkarma hedefiyle çalışıyoruz. Düzenli depolama tesislerini yine tüm nüfusumuza yetecek şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Emine Erdoğan’ın himayelerinde sıfır atık projemizi yürütüyoruz. Artık tüm belediyelerimizde 2023’e kadar uygulamaya geçeceğiz. 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefiyle yola çıktık, bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Deprem riski taşıyan, can ve mal riski taşıyan binalar konusunda kentsel dönüşüm projelerini yapıp vatandaşlarımızı riskli durumdan bir an önce kurtarmaya gayret gösteriyoruz. Çalışmalarımızı yaparken çevreyi ve doğayı koruyacak adımları atmaya gayret gösteriyoruz” dedi.

“İçme suyu maliyet fiyatı 3’te 1 fiyatlara düşecek”

Sakarya’da içme suyu maliyetlerinin düşürülmesi için yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Kurum, “Bugün Karasu ve Kocaali ilçelerimize ilişkin yerinde ziyaretler yapacağız. Ve o ilçelerde 1 hafta önce gerekli incelemeler başlatıldı, o ilçelerde ki ihtiyaçları yerinde görerek geçen haftaki takviye, desteklerimize bugün yenilerini inşallah eklemiş olacağız. Sakarya'da çok önemli bir millet bahçesi yapıyoruz. Eski Sakaryaspor stadının bulunduğu 62 bin metrekarelik alanda millet bahçesi inşaatına başladık ve inşallah yıl sonuna kadar şehrin en önemli yerini Sakaryalılara millet bahçesi yapmak ve içerisinde 7 gün 24 saat hizmet vermek üzere hayata geçirmiş olacağız. Bu yıl sonu inşallah hizmete açılmış olacak. Sakarya'nın içme suyu ile alakalı maliyet problemi var. Şuan içme suyu maliyeti çok ciddi rakamlara geliyor ve bu da Sakaryalı vatandaşlarımızdan temin ediliyor. İnşallah Akçay Barajını bitirdiğimiz zaman içme suyu maliyet fiyatı hemen hemen 3’te 1 fiyatlara düşecek. Bu da Sakaryalı vatandaşlarımıza yansımış olacak. Barajı, Haziran 2020 yılına kadar inşallah bitireceğiz ve hizmete açacağız” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm projelerini görüştük”

Sakarya’da çeşitli projelerle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Bakan Kurum, “Serdivan ilçesinde bir millet bahçesi var. Hem teknik hem maddi destek yaparak o millet bahçesini yılsonuna kadar açma hedefiyle projeyi hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Yine Serdivan sınırları içerisinde belediyenin başlatmış olduğu bisiklet ve yürüyüş yolları projesi var. Bu projeye de 7 kilometre daha eklemek şartıyla projeyi daha da büyütmüş olacağız. Serdivan ilçesinde tüm bölgeye hizmet edecek önemli bir projeyi daha kazandırmış olacağız. Bu projenin imalatını da TOKİ yapacak. Sakarya'ya, Serdivan ilçesine inşallah hediye etmiş olacak. Sapanca Gölü kıyısında yerleşim alanları var. Burada yaşayan vatandaşlarımız, TEM ve E-5 güzergahı üzerinde olma sebebiyle gürültü kirliliğine maruz kalıyor. Vatandaşların buradaki yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla TEM’in hemen kenarında bir gürültü bariyeri projesi yapacağız. Sapanca’da yaşayan vatandaşlarımızın ve buraya ziyarete gelen vatandaşlarımızın o trafik gürültüsünden etkilenmeyeceği şekilde bu projeyi gerçekleştirmiş olacağız. Bu anlamda belediyelerimizin talebi olan tüm kentsel dönüşüm projelerini görüştük, toplantıda kararlarımızı aldık. Roman vatandaşlarımıza örnek bir proje yapacağız. Adapazarı ilçesinde meydan projesini tamamlayabilmesi için belediyeye hem yer tahsisi yaptık hem de hazineye ait mülkiyeti bedelsiz olarak belediyeye devrini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.