Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sakarya’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Sapanca ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Bakanlık olarak hayata geçirilen ve geçirilmesi düşünülen programların tanıtımını yapan Bakan İslam, Sakarya ile ilgili de birçok konuda açıklamalarda bulunarak, gazetecilerin sorularını cevapladı.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER

Bakan İslam, şehit yakınları ve gaziler ile ilgili mevzuatta 47 kanun ve bunlara bağlı yönetmelik ile çalıştıklarını belirtti. Çok karmaşık bir sistem olduğunu ifade eden Bakan İslam, “Önümüzdeki süreçte inşallah bu kanunları birleştireceğiz ve bir tek kanun içerisinde toplayarak şehit yakınları ve gazilerin haklarını hepsini görerek yapmaya gayret edeceğiz. Bu çok büyük bir yenilik olacak” dedi.


ENGELLİ VE YAŞLILAR

Engelli ve yaşlı vatandaşlar için son 13 yılın bir devrim niteliğinde olduğunu belirten İslam, “Muhtaç durumda olan ve belli bir engelin üzerinde olan tüm engellilerimize aylık ödüyoruz. Onlara evlerde bakmak isteyen tüm aile bireylerine evde bakım maaşı veriyoruz” diye konuştu. İslam, asıl politikalarının ise engellileri ve yaşlıları kendi ortamında yaşlanmaya hazırlamak olduğunu söyledi.

GÜNDÜZ BAKIM HİZMETİ

Engelli ve yaşlı vatandaşlar için ‘gündüz bakım hizmeti’ adında yeni bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden İslam, “Aile, engellisini ve yaşlısını gündüz bakım hizmet merkezine bırakabilecek, akşam eve dönerken alabilecek. Sabah çocuğu kreşe, annemizi gündüz bakım merkezine bırakabileceğiz, akşam dönüşte her ikisini alabileceğiz ve akşam yemeğini tüm aile hep beraber yiyebileceğiz. Böyle bir sistem” şeklinde konuştu.


KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMI

Mayıs ayının 20’sinde kamuda engelli istihdamı konusunda yeni bir atama daha yapılacağının altını çizen İslam, bu atamadan 4 bin engelli vatandaşın faydalanacağını söyledi. Son yapılan atama ile birlikte kamuda memur olarak çalışan engelli sayısının 40 bine yükseleceğini belirten İslam, “Biz iktidara geldiğimizde bu sayıda 5 bin 500 civarında kamuda engelli vardı. Şuanda son atama ile birlikte sayı 40 bine ulaşacak. Gayet iyi durumdayız “dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Kadına yönelik şiddet konusunda da açıklamalarda bulunan İslam, “Konuyla ilgili ülkemizde son derece sıkı önlemler almış bulunmaktayız. Türkiye bu konuda da Avrupa ile karşılaştırıldığında yasalar konusunda iyi durumda. İyi durumda derken sonlandırabilmiş değiliz kadına yönelik şiddeti. Çok can yakıcı bir problem ile karşı karşıyayız. Yasayı işleten makinalar değil insanlar. Onun için burada insan duyarlılığı gerekiyor. Bu uygulama sorunu ortadan kalkmadan sorunun tamamen çözümü mümkün değil" dedi.


ARİFİYE-ADAPAZARI DEMİRYOLU HATTI YER ALTINA ALINIYOR

Toplantının devamında Bakanlık olarak Sakarya’ya yapılanlardan bahseden İslam, Vakıf Üniversitesi ve Arifiye-Adapazarı Demiryolu hattının yer altına alınması ve şehir trafiğinin rahatlatılması konusunda açıklamalarda bulundu. Arifiye-Adapazarı Demiryolu hattının yer altına alınması konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile konunun görüşülerek karara bağlandığını söyleyen İslam, “İnşallah bu da gerçekleşecek. Bu demiryolunun şehre girmesi hem de şehir trafiğinin rahatlaması açısından çok iyi oldu diye düşünüyoruz” dedi.

SAKARYA’YA VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Sakarya’ya Vakıf Üniversitesi kurulması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten İslam, İstanbul’un artık Vakıf Üniversitesi kapasitesini doldurduğunu ifade ederek, Sakarya’nın çok iyi bir hedef olduğunu söyledi. Düne kadar sponsor aradıklarını ancak artık sponsorların kapı çaldığını vurgulayan İslam, “Şuanda İstanbul’da 2 orta büyüklükte üniversite Sakarya’da bir vakıf üniversitesi kurabilmek için bize müracaat etti. Biz şimdi inceliyoruz, hayırlısı olsun. İnşallah önümüzdeki süreç içerisinde bu da olacak” diye konuştu. Soru-cevap şeklinde devam eden toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.