Bir dizi ziyaret için Sakarya’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ilk olarak Sakarya Üniversitesi rektörü Muzaffer Elmas’ı ziyaret etti. Ziyaret sonrası Bakan Özlü, Teknokent içerisinde bulunan ‘Yeni Kuluçka Binası’ açılış törenine katıldı. Törene Bakan Özlü'nün yanı sıra Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program konuşmalarla devam etti. Törende konuşan Bakan Faruk Özlü, kuluçka merkezlerini fikirlerin geliştiği ve ticarileştiği çok önemli bir katman olarak gördüklerini belirterek, Tekno kentlerde ki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir ürettiklerini söyledi.

“Kuluçka merkezlerinde bilgi üretiyoruz”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Salı günü bakanlığımızın meclisteki bütçe görüşmelerinde bazı muhalefet milletvekilleri Ar-Ge yapıyorsunuz, harcamalar yapıyorsunuz da ne işe yarıyor, bunlar memlekete ne katıyor şeklinde tuhaf değerlendirmeler yaparak sorular sordular. Şimdi böyle sorulara, bu tür değerlendirmelere nasıl cevap verilir doğrusu anlamak zor. Şimdi ben Ar-Ge ve inovasyona, tasarıma böyle bir göz ve vizyonla bakan kişilere ‘Kuluçka Merkezi’ desem herhalde bu arkadaşlarımızın aklına tavuklar gelecek, tavukların kuluçkaya yatması gelecek. Özellikle bizim Ar-Ge ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum. Tekno kentlerde ki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz. Kuluçka merkezlerinde bilgi üretiyoruz, bilim, teknoloji, katma değer üretiyoruz. Kuluçka merkezlerini fikirlerin geliştiği ve ticarileştiği çok önemli bir katman olarak görüyoruz. Türkiye’nin fikir ile girişim ile Ar-Ge ile inovasyon ile ve tasarımla daha da büyüyeceğini biliyoruz” dedi.

“Artık bir Türk teknolojisi oluşturalım”

Bakan Özlü sözlerinin devamında, “Bir mukayese yapmak istiyorum, şimdi benim yaş grubumdaki arkadaşlarım bilirler o dönemlerde hep bir Japon teknolojisi var. Japonya şöyle yaptı, Japonya böyle yaptı. Japonlar teknoloji, otomobil üretti. Hep bir Japon hikayesi dinlemişizdir. Bu tabi zamanla değişti ortaya bir Kore hikayesi çıktı. İşte Koreliler şunu yaptı, bunu yaptı gibisinden. Bakın hep başkalarının başarı hikayelerini tekrarlıyoruz, bunları dinliyor ve bunları söylüyoruz. Şimdi Tekno parklarda, Ar-Ge merkezlerimizde, üniversitelerimizde, sanayimizde artık bir Türk başarılarını oluşturalım. Bizim de bir başarı hikayemiz olsun, Türkiye’nin de bir teknolojisi olsun. Ben o yüzden Ar-Ge merkezlerimizi, tasarım merkezlerimizi, Tekno parklarımızı çok çok önemsiyorum. Türkiye’de bir Türkiye teknolojisi olacaksa, bir Türk başarısı olacaksa emin olun bunun tek adresi, tek yeri Teknoparklardır, Ar-Ge merkezleridir, üniversitelerimiz ve sanayidir. Bilim merkezi Türkiye diyoruz, teknoloji üssü Türkiye diyoruz, ileri sanayi ülkesi Türkiye diyoruz bu hedefe hep birlikte kenetlenmeliyiz ve hep birlikte Türkiye’nin bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olmak için çalışmalıyız. Sakarya Teknokent ve Kuluçka Merkezi’nin ülkemizin fikir ve girişim sermayesine önemli katkılar yapacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Faruk Özlü ve protokol ‘Kuluçka Merkezini’ açılışını yaptı. Protokol daha sonra merkezi gezdi.