Serdivan’da bir otelde gerçekleştirilen çalıştaya Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, akademisyenler, daire müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

“Sakarya 4. sırada”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sağlık Bakanlığı tarafından bağımlılıkla mücadele konusunda etraflıca araştırmalar yapıldığını ve iller bazında böylesi çalıştaylar düzenlendiğini söyledi. Sakarya’nın 2017 yılındaki Küresel Gençlik Tütün Araştırmasında en az bir defa sigara kullananlar bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 23,1’lik oranla 4. sırada bulunduğunu söyleyen Öğütlü, tütün kullanımı ile internet ve teknoloji bağımlılığına çok yatkın olan 13 yaş ve altındaki çocuklar için özel çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Öğütlü, “Geçen ay Sayın Valimizin başkanlığında gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele Toplantısında kurumlar arası işbirliğine önem verilerek etkili çalışmalar yapılmasına dair kararlar alındı. Özellikle çözüm odaklı çalışmalar yapmak üzere ülkemizin birçok yerinden alanında uzman akademisyenleri çalıştaya davet ettik. İlimizdeki kurum-kuruluş yetkililerinin görüşleri de bizim için çok önemli” dedi.

“Önemli kararlar aldık”

Böylesi önemli bir konudaki çalışmalara katkı sağlamak üzere ülkemizin farklı yerlerinden Sakarya’ya gelmiş akademisyenleri ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Her gün artan çeşitliliğiyle bugünümüzü ve yarınımızı etkileyerek önemli problemler oluşturan bağımlılıkla mücadele dünyanın gündeminde de var,  ülkelerin gündeminde de var” dedi.

Vali Nayir, “Dolayısıyla ilimizin gündeminde de olması gereken bir konudur. Kurullar aracılığıyla yaptığımız toplantılarda da, yapılan çalışmalar neticesinde gelinen noktanın bir fotoğrafını aldık, neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalarımız ve mücadelemiz devam ediyor. Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiğimiz Bağımlılıkla Mücadele Toplantısında alınan kararlardan birisi de, böyle bir çalıştayın düzenlemesi konusu olmuştu, bugün burada da bunu icra etmiş oluyoruz.

Bağımlılık, her ferdi, her aileyi, her toplumu ilgilendiren önemli konulardan birisi. Düşünemeyeceğimiz kadar olumsuz sonuçlara yol açabilecek hususlardan birisi. Ferdin sağlığını, ailenin, toplumun sağlığını birebir olumsuz etkileyen hususlardan birisidir. Bağımlılık konusu aynı zamanda bizim bağımsızlığımızı da ilgilendiren bir konudur. Bağımsızlığımızı hedef alan terör örgütleri bağımlılık yapan hususlarla yakından ilgileniyor ve kendi gelir kaynaklarını artırmak için onlarca yolu deniyor. Bağımlılıkla mücadele ettiğimizde aynı zamanda, bağımsızlığımızı da koruduğumuzu iyi bilmemiz gerekiyor.

Çalıştaylar yeni bilgilerin üretildiği, var olan bilgilerin paylaşıldığı, geleceğe ait stratejik planların, eylem planlarının hazırlanabildiği güzel ve yararlı oturumları içeriyor. Bize yakışan da mücadeleyi başarılı bir şekilde yerine getirip, tedbirlerimizi daha da artırmak olmalıdır. İl Sağlık Müdürümüzün de söylediği gibi, İlimizin alışkanlıklar konusundaki sıralaması iyi olmadığı için bu konuda çok daha fazla ve etkili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Özellikle ailelerin tehlikenin farkında olup çocukları üzerindeki takibinin ve dikkatinin yoğun olması, bu mücadelede önemli bir yer tutuyor. Eğer toplumda bir farkındalık oluşturabilirsek, sorunun çözümüne de büyük kolaylık sağlamış oluruz” dedi.

“En güzel temizlik kirletmemektir”

Önleyici hizmetler konusundaki çalışmaların başarıyla uygulanmasının önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Vali Nayir, “Bu bağımlılığın hiç oluşmadan ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Müptelası olduktan ve bağımlılık oluştuktan sonra, tedavi veya alınacak önlemler bazen çok daha zayıf, çok daha etkisiz kalabiliyor. En güzel temizlik kirletmemektir, en güzel tamirat tahrip etmemektir. Bizler de eğer bu alanı temiz tutabilirsek, bu mücadelede yapabileceğimiz en önemli işi de başarmış oluruz.

Bağımlılıkla mücadelede elbette herkese düşen farklı görevler vardır. Merkezi yönetime düşen görevler var, yerel yönetimlere düşen görevler var, üniversitelerimize düşen görevler var, sivil toplum kuruluşlarına düşen görevler vardır. Dolayısıyla asıl başarı, birlikte hareket edip ekip çalışması yapabilmekle mümkündür. Bu salonda da konuya hâkim olan temsilcilerimiz bulunuyor. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlarla herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde, bu alanı olabildiğince temiz tutup kişilerin hayatını faydalı şeylerle doldurduğumuz ve zararlı şeylere en az yeri bıraktığımız takdirde, başarılı olacağımıza inanıyorum. Ancak bir kere müptelası olmuş, bağımlısı olmuş kişiler için de yapılacak çok fazla işimiz olduğunu söyleyebiliriz. İlimizde güzel çalışmalara imza atan Sağlık Teşkilatımız ve Yeşilay, bu konuda örnek olacak çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bundan sonra da en başta önleyici tedbirleri daha fazla dikkate alıp, bağımlılığı oluşmuş kişilerin aileleri ile işbirliği yaparak, toplumla işbirliği yaparak bağımlıları bu bataktan kurtarmak için daha fazla gayret sarf etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sakarya’nın yanı sıra çeşitli üniversitelerinden çalıştaya katılan akademisyenler ile bu alanda görev yapan yetkililer, gruplar halinde oturumlar gerçekleştirirken program sunumlarla devam etti.