Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zahid Farauk Mamedov başkanlığında, bölüm başkanları ve akademisyenlerden oluşan heyet ilk olarak Sakarya Üniversitesi Senato Salonu’nda SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın konuğu oldu. Ziyarette heyete İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk İşletme Fakültesi dekanı, SAÜ’lü akademisyen Doç. Dr. Ferruh Tuzcuoğlu eşlik etti.

Sakarya Üniversitesi olarak kardeş ülke Azerbaycan’dan gelen heyeti misafir etmekten dolayı memnuniyetini dile getiren Rektör Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin yönetim şekli ve kalite süreçleri hakkında bilgi verdi. Kalite süreçlerine ilişkin geliştirdikleri modelin son yıllarda üniversiteye sürekli olarak başarı sağladığını aktaran Rektör Elmas, “Geliştirdiğimiz model, bir üniversitedeki bölümün akreditasyonunu, üniversite değerlendirme sistemini ve kalite sistemini de içinde barındırıyor. Yaptığımız çalışmalar, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen “2015 EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü” ile meyvesini verdi. Bu ödülü alan Türkiye’deki tek üniversiteyiz” dedi.

Daha sonra SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Sakarya Üniversitesi Bilgi Sistemi (SABİS) hakkında konuklara bilgi verdi. Sakarya Üniversitesi tarafından üretilen SABİS’in, sadece Türkiye’de değil dünyanın farklı üniversitelerinde de kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Kocabıçak, “Bu sistemde, 5 tane ana süreç, 27 tane alt süreç ve 114 tane de detay sürecimiz var. 114 tane detay süreci çözebilmek için 51 tane modül geliştirdik. 3 bin 200 web sitesi, bu modüllerle otomatik olarak oluşuyor. Bizim modülümüz işi bir defa yapmak, bir kere de yaptığın işte, beş tane kuş vurmak. Kalitenin genel prensibi ölçmeden bilemezsin, bilmeden yönetemezsin” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nin yönetim şekli, kalite yönetimi ve bilişim süreçlerinin Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nde uygulanması konusunda en kısa zamanda gerekli adımları atacaklarını söyleyen Prof. Dr. Zahid Faruk Mamedov , “SABİS etkileyici bir sistem. İşbirliği içinde olduğumuz üniversitelerde böyle bir sistem yok. Biz üniversitemizde böyle şeffaf bir sistemi uygulamak istiyoruz. Sakarya Üniversitesi ile işbirliği içinde bunu yapacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.