Adapazarı Orhan Gazi Kültür Merkezinde yapılan Eğitim Seminerine konuşmacı olarak Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Elif Erdem Düzgün, CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert ve Kocaeli Çocuk İzlem Merkezi Yetkilileri Sosyal Hizmetler Uzmanı Gamze Turan, Uzman Psikolog Ayşegül Sarıcan ve ilimiz ÇİM Adli Görüşme Koordinatörü Ufuk Meydan ile ÇİM Adli Görüşmecisi Ömer Büber katıldı.

ÇİM’in işleyişi ve yapısı

Avukatların yoğun ilgi gösterdiği eğitim semineri, DramaArt oyuncuları tarafından Çocuğa Yönelik Şiddet konusunu içeren tiyatral gösterinin sahnelenmesi ile başladı.

Sakarya Barosu’nun yoğun çalışmaları ve Valiliğin desteği ile Sakarya’ya kazandırılan Çocuk İzlem Merkezinin (ÇİM) işleyişinin anlatıldığı eğitim seminerinde, mağdur vekilliği, çocuk istismarı ile ilgili yasal mevzuat ve uygulamalar, ÇİM yapısı içinde kurumların görev ve sorumlulukları, mağdur çocukla adli görüşme teknikleri gibi konu başlıkları ele alındı.

“Hem mesleki hem vicdani sorumluluğumuz”

Seminer sonunda bir konuşma yapan Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, çok büyük emek verilerek ilimize kazandırılan Çocuk İzlem Merkezinin tam anlamıyla işlerlik kazanabilmesi için Avukatlara büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti.

Valilik tarafından kurum ve kuruluşlara ÇİM’in nasıl işlediğine dair bilgilendirme yazıları gönderildiğini ve başsavcılığın savcılar ile birlikte konu hakkında bilgilendirme toplantısı yaptığını ifade eden Başkan Kazan, “ Bu kadar emek verdiğimiz ÇİM’in doğru bir şekilde işlemiyor olmasını kabul edemeyiz. Bu işleyişi sağlayacak ve denetimini yapacak olanlar da Avukatlardır.  Çocuk İzlem Merkezinde uzmanlar gözetiminde alınması gereken ifadelerin başka bir yerde alınmasına asla müsaade etmeyin. Aksi halde bu merkezin kurulmuş olmasının bir anlamı yok. Tüm eksiklikleri, yanlış uygulamaları bize bildirin. Çocuklarımızın yaşadıkları bu tramvatik vakalarda, onlara daha fazla zarar verecek bir sürece izin vermeyin. Bu hem avukatlık mesleğinin bir gereği hem de vicdani sorumluluğudur ve mesleğimizin onuruna yakışan da budur.” şeklinde konuştu.

Tüm katılımcılara ve eğitimcilere gösterdikleri hassasiyet için teşekkür eden Başkan Kazan, Çocuk Hakları Merkezi Başkan Av. Elif Erdem Düzgün, CMK ve Adli Yardım Koordinatörü Av. Alim Mert ile birlikte seminerde eğitim veren konuşmacılara teşekkür ederek çiçek takdim etti.