Pamukova ilçesi Cihadiye Mahallesinde yapımı devam eden HES inşaatı çalışma sahasında, üzeri toprakla kapatılmış atık bulunmuştu.  

İhbar üzerine bölgeye giden İlçe Jandarma Komutanlığı ve AFAD ekipleri, atık maddelerin üzerini iş makineleri ile açtırarak incelenmek üzere numune almıştı.

Numuneler incelenmek üzere TÜBİTAK’a gönderilirken, Sakarya Valiliğinden konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, “İlçe Jandarma Komutanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Afet Acil Durum Müdürlüğü personeli ile yapılan incelemede, Pamukova İlçesi Cihadiye Mahallesi sınırları içerisinde araziye dökülmüş katı atık tespit edilmiştir.

KBRN ekibi tarafından yapılan kimyasal ve radyoaktif ölçümlerde herhangi bir tehlikeye rastlanmamıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce atıktan numune alınmış ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderilmiştir. Analiz sonucuna göre atık kaldırılarak bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Bazı basın yayın organlarında Sakarya Nehir’inden tonlarca zehirli atık çıktı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Atık nehirde bulunmamakta olup, nehre ulaşması da söz konusu değildir.

İlk incelemede atığın rendering tesisi arıtma çamuru ve tavuk gübresi karışımı olduğu tahmin edilmektedir.

Atığın kime ait olduğu ve kim tarafından taşındığı konusunda İlçe Jandarma Komutanlığınca tanık ifadeleri ve kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde olayın faili olduğu belirlenen 3 şahıs gözaltına alınmış olup, adli ve idari süreç devam etmektedir.

Olay yerinde güvenlik önlemleri alınmış olup tehlikeli bir durum da bulunmamaktadır” denildi.