Sakarya’da 10 yıldır aralıksız devam adalet ve özgürlükler eylemlerinde, yeni yılın ilk açıklamasında sosyal adalet çağrısı yapıldı. Platform adına Diriliş Saati Dergisi’nden Serdar Duman’ın okuduğu açıklamada, asgari ücrete yapılan zam, Cizre’de yaşanan gelişmeler ve Doğu Türkistan gündem oldu. 2015 yılı için açıklanan asgari ücretin, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından 4 kişilik bir aile için belirlenen açlık sınırının dahi altında kaldığına dikkat çeken Serdar Duman, “Alım gücü baz alınarak yapılan bir araştırmada 1978 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin 3.9 kat, kişi başına düşen milli gelirin 2.4 kat büyüdüğü, asgari ücretteki büyümenin ise %12’de kaldığı tespit edilmiştir. Asgari ücret kişi başına milli gelir oranında artış gösterseydi net 1667 TL olması gerekirdi.  Yaklaşık 5 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücret tutarı ülkemizdeki gelir bölüşümünün ne denli adaletsiz olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye kalkınıyor diyenler; toplam gelir artışının belirli ellerde toplandığını, dolar milyarderi sayımızın son 10 yılda 10 kat katlandığını fark ediyorlar mı acaba? Kalkınmak bir avuç zenginin daha da zenginleşmesi ile sonuçlanıyorsa, adaletin olmadığı bir düzende yaşıyoruz demektir.” dedi.

basortusu_platformu3-002.jpg

Açıklamanın devamında Cizre’deki gelişmeleri değerlendiren Serdar Duman, “HDP yönetimi olayları bir grup provokatöre bağladı. HDP’nin bu değerlendirmesini sağlıklı bulmuyoruz. Kendi tabanlarında kontrol edilemeyen unsurların var olduğunu itiraf etseler daha doğru olur kanaatindeyiz. Eğer HDP bu kontrolsüz unsurlara dönük ciddi tedbirler geliştirmezse Güneydoğu’da daha tehlikeli olayların çıkması engellenemeyecektir. Bu durum da çözüm sürecinin tıkanması anlamına gelecektir. PKK’nın özellikle gençlerden oluşan kontrolsüz unsurları IŞİD ile bölgenin dindarlarını, özellikle de Hüda-Par’ı haksız bir şekilde özdeşleştirerek kendi milletinden, yani Kürt olan insanlara zulmetmektedir.

HDP’yi ciddi bir özeleştiriye davet ediyoruz. İki seneden bu yana Doğu ve Güneydoğu bölgesinde süren çatışmasızlık iklimine zarar verecek virüsleri acilen temizlemeleri gerekmektedir. Hüda-Par’ın da söylem ve eylemlerindeki dikkatliliği sürdürmesini, oyuna gelmemesini temenni ediyoruz.” denildi. Basın açıklaması, Doğu Türkistan’daki zulme gösterilen tepkiyle son buldu.