Orhan Camii’nde topluca öğle namazı kılan 52 STK’nın temsilci ve üyeleri, namaz çıkışı cami bahçesinde ortak basın açıklaması yaptı.

Arakan’da yaşanan insanlık dışı katliamın durdurulması çağrısında bulunulan basın açıklamasını Yedihilal Derneği Başkanı Yaşar Şahin okudu.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Myanmar’ın yedi eyaletinden biri olan Arakan’da, Rohingya Müslümanları Myanmar Devleti tarafından sistematik ihlallere maruz kalmaktadır. Rohingya Müslümanları, vatandaşlık hakları ellerinden alınmakla kalmamış bir yandan yasa ile vatansız hale getirilirken, diğer yandan seyahat özgürlüğü, eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve mülkiyet dokunulmazlığı gibi temel hakları da ellerinden alınmıştır. Zaman zaman işkence ve katliamlara maruz kalan Arakanlıların 4 milyona yakını neredeyse bu sistematik ihlallerden dolayı çevre ülkelere kaçarken sağ kalanlar sığındıkları ülkelerde zorlu yaşamlara geçtiler. Arakan’da kalanlar için ise zulüm altında yaşam mücadelesi devam ediyor.

Hal böyleyken son günlerde yeniden bir kararla Myanmar Ordusu Müslümanlara yönelik operasyon başlattı ve bu operasyonda öldürme emri de verildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre 26 Ağustos sabah saatlerinden itibaren özellikle Maungdaw bölgesinde iki gün içinde Myanmar askerleri tarafından başlatılan operasyonda yaklaşık 850 Rohingyalı Müslüman katledilmiştir. Katledilenlerin yarısı çocuk ve kadınlardan oluşmaktadır. Yaralı sayısı binin üzerindedir. Yaklaşık 20 bin Rohingya Müslüman Bangladeş’e girmiş , 60 bin sivil ise giremediği için sınıra yakın dağlık bölgede sığınmışlardır. Arakan’ın Buthidaung, Maungdaw ve özellikle Rathedaung bölgelerinde Rohingyalı Müslümanlara ait köyler yakılmış, 700’den fazla ev, cami, Kuran kursu, medrese, okul ve dükkân yakılmıştır. 35’in üzerinde köyden siviller can güvenliği için köyleri terk edip dağlık bölgelere sığınmıştır. Myanmar ordusu tarafından Maundaw, Buthidaung ve Rathedaung’da katliamlar devam etmektedir.

Arakan’dan kısıtlı şartlarda gelen görüntülerde ve tanık beyanlarında işkence ve katliamların devam ettiği, çok sayıda kadın ve çocuğun canlarını kurtarmak için dağlarda yaşam mücadelesi verdikleri, katliamdan kaçan sivillerin dağlarda sınıra yakın bölgelerde Myanmar askerleri tarafından ateşe maruz kaldıkları, bölgenin fiziki koşulları nedeniyle kaçış esnasında da çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği, yaşananların ‘soykırım suçu’ ve ‘insanlığa karşı suç’ niteliği taşıdığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere tüm uluslararası mekanizmaları, hükümetleri, insan hakları örgütlerini ve vicdan sahibi herkesi Arakan’da yaşanan işkence ve katliamı durdurmak için acil eyleme çağırıyoruz.

Bizler Sakarya Milli İrade Sivil Toplum Kuruluşları olarak şunu net bir şekilde ifade ediyoruz. Masum bir insanı katletmek bütün insanlığı katletmektir. Soykırım asla kabul edilemez. Arakan’da katliam durdurulmalı ve bugüne kadar Arakan’da işkence ve katliamdan sorumlu olanlar derhal yargı önüne çıkarılmalıdır.”

Basın açıklamasına; Eğitim Bir Sen Üniversite, ADADER, Eğitim-Bir-Sen 1, MEB-DER, İHH, YEDİHİLAL, Saadet Partisi İl Gençlik Kolları, Hayrat Vakfı, KATREDER, Hayrat İnsani Yardım Derneği, CİHAN DERNEĞİ, Büro Memur-sen, ERBAKAN Vakfı, CİHANNÜMA, PESA, Umut DER, Hûma UÖD, ADEM (Akademik Düşünce Eğitim Ve Medeniyet) Topluluğu, Kültür Memur Sen, HAK-İŞ İl Başkanlığı, HİZMET-İŞ Şube Başkanlığı, Sağlık Sen, İMH Sakarya İnsan ve Medeniyet Hareketi, Genç Memur-Sen, Yöçeyder, STG-DER, Sakva, Ribat Eğitim Vakfı, Sakarya Aile Derneği, Sakarya İlme Hizmet Kuran Kursu Derneği, Sakarya Gençlik Eğitim Kültür Derneği, Çaykışla Eğitim Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Sevgi Aile Derneği, TA-Hİ-DER,  Sakarya Düşünce Ve Danışma Platformu, SAKEV( Sakarya Kültür Eğitim Vakfı), İlim Hikmet Vakfı, Yedirenk UÖD, MEMUR-SEN, Orman Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi, Toç Bir -Sen Dakarya Şubesi, Şuurlu Öğretmenler Derneği Sakarya Şubesi, Sakarya ESAM, Simder, MBD, Değirmendere Gençlik Derneği, Anadolu Platformu, Zafer Kültür Merkezi, Anadolu Gençlik Derneği, Birlik Vakfı Sakarya Şubesi, TEKDER (Tasavvuf Kültür Eğitim Derneği), İlim Yayma Cemiyeti destek verdi.