Ankara’da gerçekleştirilen ziyaretlerde, zorunlu arabuluculukta işçi vekilliği konusu ele alındı. Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Abdurrahim Burak, “Arabuluculuk görüşmelerinde işçilerimiz masadan mağduriyetle kalkıyor. İşçilere uygulanan zorunlu arabuluculuk ile yargıyı ve adaleti taşeron eline teslim etmekteyiz. Arabuluculukta taraflar arasında bir denge yok. Örnek vermek gerekirse; ağır sıklet bir boksör ile hafif sıklet boksörün aynı ringde maça çıkmasına benzer bu durum. Ağır sıklet boksörün maçı alacağı kesindir ama hakem tarafsız, tarafsızda, zaten maçın sonucu en başından belli. Arabuluculuk görüşmelerinde de aynı durum söz konusu; görüşmelerde bir masa var, bu masanın bir tarafında zayıf bir işçi diğer tarafında güçlü işveren, bunun neresi adaletli” dedi.

“Zorunlu işçi vekilliği getirilmeli”

Arabuluculuğun zorunlu dava şartı olmaktan çıkarılarak, ihtiyari olması gerektiğini kaydeden Başkan Burak, “Adliyelerin dışına çıkarılan bir yargılamadan söz ediyoruz.  Bu yargılamayla, hukuk güvenliği de ortadan kaldırılmaktadır. Arabuluculuk görüşmelerinde taraflar arasındaki dengenin sağlanması için yani zayıf olan işçiler için zorunlu işçi vekilliği getirilmelidir. Baroların Adli Yardım bürolarından ekonomik durum araştırması yapılmaksızın işçiye arabuluculuk görüşmelerinde zorunlu avukat atanmalı. İşte o zaman işçilerimiz hakkını tam anlamıyla alacaktır. Güçsüz bireylere adalete erişimde ancak barolar destek olabilir, bu kapsamda Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarımızı ziyaret ederek, desteğimizi ilettik” ifadelerini kullandı.

“Gerekli adımları atarak sorunu çözeceğiz”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız da zorunlu arabuluculuk sisteminde işçilerin çok fazla hak kaybına uğradığını dile getirdi. Baro ile iş birliği içerisinde olarak her türlü desteği vereceklerini, işçilerin sürekli dile getirdiği bu sorunu çözmek için gerekli tüm adımları atacaklarını kaydettiler. Ayrıca arabuluculuk görüşmelerinde zorunlu avukat atanmasıyla işçilerin hakkını tam anlamıyla alacaklarını dile getiren Atalay ve Yıldız, Burak’a desteklerinden ötürü teşekkür ettiler.