Fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan Amerikan beyaz kelebeği sorununun tarım üreticilerini oldukça mağdur ettiğine değinen 1. ve 4. meslek komiteleri,  bu konuda başta üreticiler olmak üzere sivil toplum kuruluşları, belediye ve muhtarlıkların İl ve ilçe tarım müdürlükleri koordinasyonunda hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Sakarya şartlarında yılda üç nesil veren Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilk nesil ilk nesille mücadeleye başlamak gerektiği ve bu ilk nesilde mekanik mücadelenin çok önemli olduğu vurgulandı. İkinci ve üçüncü nesillerde ise üreticilerin organize edilerek toplu ilaçlı mücadelenin olması gerektiği ifade edildi.

1.Meslek Komitesi adına açıklamada bulunan Komite başkanı Mehmet Dinler, “Bölgemizin önemli ekonomik ürünlerinden olan fındığa verdiği zarara değinerek bu canılar yaprakları, sadece ana damar kalacak şekilde yiyerek zararlı olurlar. Bitki gelişimine verdikleri zarar ile ürün kaybına neden olurlar” dedi.

4. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar ise bu zararlıların ortaya çıkış dönemleri ve ürünlere verdiği tahribatın üreticiyi mağdur ettiğine değinerek “ İlk kelebek çıkışı mayıs ayının ilk haftası ile 3. Haftasında görülür.  İkinci döl kelebek çıkışı ise Temmuz ayının 3. Haftasında rastlanır. Ürünlere verdikleri zararla rekolte ve kaliteyi düşürmektedirler. Amerikan Beyaz Kelebeği süne, kımıl ve çekirge gibi devlet mücadelesine tabi zararlılar kapsamında olmadığı için toplu mücadele konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Amerikan Beyaz Kelebeği 200'den fazla bitkide zararlı olmaktadır Fındık, dut, akağaç,  elma,  armut,  vişne, kiraz, erik, ceviz, asma gibi meyve ağaçları konukçularıdır” dedi.

İlgili komiteler tarafından gerçekleştirilen aylık olağan toplantıların ana gündem maddesi olan Amerikan Beyaz Kelebeği sorunu ile ilgili çözüm önerileri de sunuldu. Devlet mücadelesine tabi zararlılar kapsamına alınarak toplu mücadelenin gerçekleştirilmesi konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Toplantılarda, özellikle üreticiler ve ilgili kurumların işbirliği ve birlikte hareket etmesi ile toplu bir yerel mücadele başlatılmasının ve ilaçlamaların yapılmasının tarımdan, ekonomiye pek çok alanda zararın önüne geçeceği belirtildi.