Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ile Kaynarca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğince 2012 yılı Ekim ayı içinde 1 Adet avcı eğitim kursu düzenlenirken, Avcı Eğitim Kurslarına toplam 40 kursiyer katıldı. Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Osman Demirel avcı eğitim kurslarının amacının sadece avcı eğitim sertifikası vermek olmadığının altını çizdi. Avcı Eğitim Kurslarına katılan Kursiyerlere; avcılıkta ahlaki değerler, avcılıkla ilgili mevzuat bilgisi, av silahları ve av köpekleri hakkında bilgi, avdaki kazalara karşı acil müdahale hakkında sağlık bilgisi, çevre ve ekoloji ve av için gerekli bilgilerden oluşan dersler veriliyor.

Eğitim çalışmalarının son bulması ile kurslar sonucunda kursiyerler sınava tabi tutulurken, eğitimini başarıyla tamamlayan 40 kursiyer Avcılık Sertifikası almaya hak kazandı. Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Osman Demirel avcı eğitim kurslarının amacının sadece avcı eğitim sertifikası vermek olmadığının altını çizdi.

Demirel kursları düzenlemekteki amaçlarını şöyle anlattı: “İlimiz avcılarının avlanma esnasında uymaları gereken yaban hayatının kendi içerisinde kuralları ve doğal yasaları vardır. Yaban hayatının sürmesi, sistem içerisindeki kurallara saygı gösterilmesi ve doğal yasalar çerçevesinde oluşan dengenin korunmasına bağlıdır. Bu ise koruma ve kullanma dengesinin sağlanması ile mümkündür. Avcılıkta avcının yaban hayvanı ile yarışması avcı etiğinin temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle avcılık, akıllı kovalamaca olarak tanımlanmaktadır. Avcılığın diğer tanımı da akıllı eksiltmedir. Burada hasat yaklaşımı ile taşıma kapasitesinin üzerindeki hayvanların ekosistemden alınması söz konusudur. Bu nedenle İlimizdeki Avcıların 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na uygun hareket ederek yasal olarak avlanmaları gerekmektedir.”