41 araç ve 100’ün üzerinde personeli ile hizmet veren Sakarya AFAD, Türkiye’deki 11 Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birliğinden biri.

Marmara depreminden sonra 2001 yılında 93 dönüm alan üzerine kurulan Sakarya Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birliği (AFAD), 13 yıl içerisinde her yıl kendini biraz daha geliştirerek Türkiye’nin önde gelen birlikleri arasında yer aldı. Kurulduğu günden bu yana 489 göreve çıkan Sakarya AFAD, bu görevlerde 445 kişiyi sağ kurtardı. Şu anda 119 personel ve 41 araçla olası afetlere hazır bir görüntü çizen Sakarya AFAD, kendi eğitimlerinin yanında Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan kurum ve kuruluşların personeline de arama kurtarma konusunda eğitim veriyor.

afad_goreve_hazir2.jpg

Şimdiye kadar 18 bin 566 kişiye arama kurtarma eğitimi veren Sakarya AFAD, bünyesinde bulundurduğu yüksek teknoloji ürünü ekipmanlar ile her türlü afete müdahale edebilecek seviyede.

Sakarya’nın 1999 depreminden sonra daha hazırlıklı olduğunu vurgulayan AFAD Müdürü İsmail Dilaver,  “Sakarya’da afet öncesi tedbirler alındı. Buna örnek verecek olursak, Sakarya’da artık yüksek katlı binalar yapılmamaya başlandı. Çünkü Sakarya zemini sağlam değil. Sakarya’da binalar sağlam zeminlere kaydırılmaya çalışıldı. Vatandaşların bilinçlendirilmesi açısından afetle ilgili eğitimlerimiz okullarda ve vatandaşlarımızın toplu olduğu yerlerde devam ediyor” dedi.

Şehrin afet sonrasına da hazır olduğunu kaydeden Dilaver, “Bir binayı yerinden kaldırabilecek güçte araçlarımız ve malzemelerimiz var. Bunlar havalı kaldırma yastıklarından tutun, kesme ayırma aletlerine kadar. Hepsi aracın üzerinde mobilize bir şekilde duruyor. Bir binada her türlü aramayı yapabilecek kapasitedeyiz. Enkaz altında baygın vaziyette yatan bir insanın kalp atışını dahi duyabilecek hassasiyette sensörlerimiz var. Enkazın altından görüntü aktarabilecek cihazlarımız var. Mobil olarak enkazın içerisine girip, içerideki görüntüyü dışarıya aktarabilecek ve arama kurtarmayı yapmayı sağlayabilecek malzemelerimiz var” diye konuştu.

afad_goreve_hazir3.jpg

Afetlerden öncesinin de çok önemli olduğunu belirten Dilaver, “Türkiye’de afet olmadan önce riskler belirlenip, afet sonrasının önlemleri alınmaya başlandı. Buna göre depremden önce binaların hazırlanması ve kurulacak binaların yerlerinin seçimi çok önemlidir” dedi./İHA

afad_goreve_hazir4.jpg