Video konferans şeklinde gerçekleştirilen Meclis Toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak ettiler.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1178 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Covid-19 salgınının Çin’de ilk görülmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. 2020 yılı Mart ayında ülkemizde başlayan sürecin en yüksek seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Dalgalı ekonomik seyir devam ederken birçok sektör de ciddi bir şekilde etkileniyor. Ancak Türk iş dünyası şartlar ne olursa olsun çalışıyor, üretiyor, hizmet ediyor ve var olanın üzerine yenisini ekliyor. 

Kamu alacaklarının yapılandırılması
İş dünyamızın desteklenmesi adına geçtiğimiz haftalarda kamu alacaklarına ilişkin kanun da meclis genel kurulunda onaylandı ve resmi gazetede yayınlandı. Kanun ile odalara olan aidat borçlarının kapsam içerisine alınması üyelerimizin gecikmiş aidat borçlarını rahatlıkla ödemesine imkan sağlayacak. 

Bu yapılandırma ile piyasalar bir nebze nefes almış olacak. İş dünyası olarak elbette daha fazlasını bekliyoruz. Ulusal anlamda, 2020 sonrası güçlü bir büyümenin sağlanmasında, yapısal reformların uygulanabilirliği, uzun vadeli ekonomik istikrar yönünden önemli olacaktır. Cari açığın düşürülmesinisağlayacak önlemler bekliyoruz. Ülke olarak tükettiğimizden fazlasını üretmeliyiz.Bireyler olarak da ihtiyaçtan fazla tüketmemeyi ve tasarruf etmeyi hatırlamalıyız.

Kafe ve restoranlara yönelik tedbir kararları gözden geçirilmeli
Son yayınlanan genelgeye göre kafe restoran gibi işletmelerimiz paket servis hizmeti ile çalışmaya başladı. Ancak AVM’ler ve diğer tüm mağazalar faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Elbette her zaman dile getirdiğimiz gibi insan sağlığı herşeyden önemlidir. Fakat alınan tedbirlerin tek başına yeterli olmadığı görülüyor. Bu uygulama hizmet sektörünün önemli bir parçası olan kafe restoran işletmelerini oldukça olumsuz etkiledi. Hem sağladığı istihdam, hem ekonomiye katkısı düşünüldüğünde sürecin devam etmesi halinde binlerce kişinin işsiz kalacağı ve işletmelerin de tek tek kapatılacağı görünüyor. Bu sektörümüze ve mağdur olan tüm sektörlerimize ciddi devlet destekleri verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Pandeminin ilk döneminde verilen krediler bu döneme ertelenmişti, üyelerimizden bu kredi ödeme vadelerinin uzatılması, tekrar ertelenmesi talepleri de gelmektedir. Ticaret erbabının desteklenmeye ihtiyacı olduğu aşikardır. 

Sağlık çalışanlarına destek olmayı sürdüreceğiz
Sağlık çalışanlarımız Covid sürecinde en fazla gayret gösteren ve emek verenler olarak öne çıkıyorlar. Biz de SATSO olarak Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve tüm sağlık çalışanları ile irtibat halindeyiz. Sağlık çalışanlarının ihtiyaçları ve tüm taleplerini gerektiğinde bütçemizi sonuna kadar zorlayarak yerine getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Toplumun sağlığı için çalışan sağlık çalışanlarımıza desteğimiz devam edecektir.

Deprem gerçeğimiz
Ay başında merkez üssü İzmir olan büyük bir deprem yaşandı. Yaşanan depremde birkez daha gördük ki; depremin kendisi değil, kontrolsüz, denetimsiz ve bilinçsiz yapılan yapılar ölüme neden oluyor. Marmara depreminin üzerinden 21 yıl geçti ancak kentsel dönüşümde maalesef ciddi bir yol kat edemedik. Deprem görmüş binalarda hasar olmasına rağmen ufak onarımlar yapılarak oturulmaya devam ediliyor. Olası bir depreme her zaman hazırlıklı olmalı ve hasarlı yapı stoğumuzu ortadan kaldırmalıyız. Depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenler her zaman gündemimizde olacak. 

Pandemi döneminin en yüksek ihracat rakamını yakaladık 
Ülkemiz Ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek cumhuriyet döneminin en yüksek aylık ihracat rekoruna imza attı. Sakarya, bu rekora 500 milyon 257 bin dolar ihracat ile yaklaşık yüzde 3’lük bir katkı sağladı. Şehrimiz bu sonuçlarla birlikte pandemi dönemindeki en yüksek ihracatını gerçekleştirerek yükseliş trendini yakaladı. Umuyoruz ki; bu yılın ihracat kayıplarını son 2 ayda telafi ederek kapatacağız. Üreten ve üretmeyi benimsemiş tüm iş dünyamıza teşekkür ediyorum.’’

Başkan Altuğ’un konuşmasının ardından Yönetim Kurulunun Aylık Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi, Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi ile Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri, ülke, şehir, sektör, ekonomi gibi birçok konuda değerlendirmede bulundular.