Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya 24. Dönem Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Akın Önalp ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

“İçme suyuna alternatif kaynak”

SASKİ Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’nde başlayan programda SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş ilk olarak Akçay Barajı’ndan arıtma tesislerine su taşıyacak isale hattı bağlantıları ile ilgili bilgi verdi. Rüstem Keleş, "Pamukova Eskiyayla havzasında yapımını sürdürdüğümüz Akçay Barajı yapım çalışmaları ile şehrimize alternatif içmesuyu kaynağı kazandıracağız. Proje kapsamında Akçay ile Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesislerini entegre edecek 48 kilometrelik isale hattı döşenecek. Bu hattın 13 kilometresi tamamlandı. Ayrıca Akçay Barajı yapım çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilke kez isale hatları üzerine hidroelektrik santrali kuracağız. Yılda ortalama 40 milyon kilovat olan enerji üretim kapasitemizi 80 milyon kilovata kadar çıkaracağız" diye konuştu.

“Akçay’a 65 metrelik gövde”

Programın devamında isale hattı güzergahı izlenerek Akçay Barajı şantiye alanına gidildi. Burada da bölgede yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi veren Rüstem Keleş, "Gövde çalışmalarımıza başladık. Akçay Barajı gövdesi 65 metre yüksekliğe sahip olacak. Akçay Deresi’ni yönlendirdiğimiz 291 metrelik tünelde de çalışmalarımız tamamlandı. Hayata geçirdiğimiz projeyle şehrimize 40 milyon metreküplük içmesuyu kaynağı kazandıracağız. Bu sayede Sapanca Gölü’nden de önemli ölçüde tasarruf sağlanacak" dedi.

“Gölden tasarruf sağlayacağız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, "Şehrimizin geleceği adına büyük önem taşıyan bir yatırımı daha hayata geçirdik. Pamukova Eskiyayla havzasında Akçay Barajı yapım çalışmalarını sürdürüyoruz. Yaklaşık 100 milyonluk projemiz kapsamında 40 milyon metreküp su potansiyeline sahip bir baraj ve 3 hidroelektrik santrali inşa edeceğiz. Çalışmalarımızda önemli bir mesafe aldık. İnşallah projemizin tamamlanmasıyla şehrimizin içmesuyu geleceğini garanti altına alacağız. İçmesuyu barajımız sayesinde Sapana Gölü’nden de önemli ölçüde tasarruf etmiş olacağız" diye konuştu.

“Altyapıya modern çözümler”

Daha yaşanabilir bir Sakarya için altyapı yatırımlarına büyük önem verdiğini de açıklamalarına ekleyen Başkan Toçoğlu, "Her fırsatta altyapıda sıfır sorun hedefiyle çalışmalarımıza devam ettiğimizi ifade ediyoruz. Şu anda şehir genelinde 300 Milyon TL’yi aşan altyapı yatırımımız devam ediyor. 2023 yılına kadar da toplam 1,2 Milyar TL’lik yatırımın çalışmaları yapıldı, süreç devam ediyor. İlçelerimizin gerek içmesuyu gerekse kanalizasyon ihtiyaçlarına uzun yıllar hizmet verecek modern çözümler üretiyoruz. Yatırımlarımız artarak sürecek. Şehrimizin geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.