Ofis Sanat Merkezi Cep Sinema Salonu’nda öğrencileri ile bir araya gelen SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin, derste Haçlı Seferleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Şahin ayrıca Doğu Bizans İmparatorluğu’nun dikkat çeken zenginliğine değindi, bu zenginliğin batı Hıristiyanlarının nefretine de yol açtığı bilgisini paylaştı.
Nehirlerinden Altın Akıyor
Doç Dr. Haşim Şahin şunları söyledi; “Haçlı seferleri niçin çıktı? Haçlılar doğuyu hayal ediyor muydu? Bunun cevabı şu: tabiki hayal etmiyordu. Batının doğuyu en iyi tanıyanlarının bile doğunun zenginliklerinin farkında olmadığını görüyoruz. Bu durumda batı dünyasını harekete geçiren bütün efsaneler gerçek oluyor. Yani ‘nehirlerinden altın akıyor’ sözleri buradan çıkıyor.”
Doğu Babandan Zengin
“Mesela Fransa Kralı Fatih William var. Onun damadı Étienne de Blois hanımına çok düşkün biri. Sık sık mektup yazıyor ona. O da bir itirafta bulunmuştur ve ilginçtir: ‘Senin baban da çok zengin. Bunu biliyorum. Ama buradaki imparatorun (Doğu Bizans İmparatorluğu) verdiği hediyelerin yanında babanınkilerin esamesi okunmaz’ diyor. Böyle bir algı var.”
Batı’nın Doğu Nefreti
“Böyle olunca bir süre sonra batı Hıristiyanlığı doğudan da nefret etmeye başlıyor. Doğu’daki Hıristiyanlardan da nefret etmeye başlıyor. Dikkat ederseniz dört büyük haçlı seferinden 4’üncüsü Bizans’a yapılmış bir seferdir. Bu nefretin sonucudur. İlk 3 Haçlı Seferindeki kayıtsızlıkları ve zenginlikleri bu durumu ortaya çıkarmıştır. Şunu düşünüyorlar: ‘Biz Hıristiyanlık adına mücadele veriyoruz. O kadar çalışıyoruz. Savaşıyoruz. Ama hala zengin olan onlar (Doğu Bizans İmparatorluğu)’ Yani diyorlar ki ‘bu bize reva değildir.’”