AK Parti Adapazarı İlçe Teşkilatı’nın haftalık olağan yönetim kurulu toplantına İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya katıldı. Kaya, İŞ-KUR’un faaliyetleri hakkına İlçe Yönetim Kurulu üyelerine bilgi verdi.

İş aramanın ilk adımının İŞ-KUR’a kayıt yaptırmak olduğunu vurgulayan Kaya, “Kurumun hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin, iş arayanların İŞ-KUR’a kayıt olmaları, fiilen askerlik görevinde bulunmamaları gerekmektedir” dedi.

İş başı eğitim programı hakkında da bilgi veren Kaya, "İşçinizi kendiniz yetiştirin” uyarısında bulundu.

İş başı eğitim programı sayesinde en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenlerin, çalıştırdığı eleman sayısının % 30’u kadar iş başvurusu yapmış elemanı İŞ-KUR’dan talep edebildiğini belirten Kaya, “İş başı eğitim programından yararlanmak isteyen işveren, talep ettiği eleman sayısının en az % 50’sini istihdam edeceğini taahhüt etmeli ve en az İŞ-KUR’un destek verdiği süre kadar çalıştırmalıdır” diye konuştu.

İşbaşı eğitim programının, bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulandığını söyleyen Kaya, “Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi 9 aydır. Program kapsamında çalışma saatleri günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde olması gerekmektedir” dedi.

Program süresince istihdam edilen elemanların zaruri giderinin, günlük 61.65 TL, öğrenciler için 46.23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30.82 TL olduğunu söyleyen Kaya, ayrıca kısa vadeli sigorta prim giderlerinin de İŞ-KUR tarafından ödendiğini kaydetti.

Kaya, “Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL zaruri gider ödeniyor. Bu uygulanan teşvik programları sayesinde iş arayan katılımcıyı, elemanı işveren işin başında görme imkânı bulmakta ve kendi ihtiyacına göre elemanları yetiştirebilmektedir. Daha sonra yetiştirdiği elemanları istihdam ederek “Teşvikler” kısmında yer alan diğer teşviklerden faydalanabilmektedir” diye konuştu.

İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya, Sakarya’daki istihdam oranlarının artarak devam ettiğini de belirterek, “Sakarya’daki istihdam oranları artarak devam ediyor. Yeni iş alanları ve projelerle istihdam sağlanıyor. İŞ-KUR olarak projeleri olan gençlerimizi girişimcilik kurslarına yönlendiriyoruz. Kendi işlerinin patronları olmalarını istiyoruz. Engellilere yönelik de İŞ-KUR Kur olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 50 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin engelli personel çalıştırmaları zorunluluğu bulunmaktadır. Bu konuda verilen teşvikleri iş sahiplerine ve engelli kardeşlerimize anlatıyoruz. Kendi iş yerini kurmak isteyen engellilerimiz için de ayrıca desteklerimiz var. Amacımız gençlerimiz ve engellilerimizin de kendi işletmelerini kurmaları ülke ekonomisine katma değer sağlamalarıdır” dedi.

AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Mustafa Ak da verdiği bilgilerden dolayı İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya’ya teşekkür etti.
AK Partinin 2023 hedefleri arasında istihdamı artırmak ve işsizlik oranını en aza indirmek bulunduğunu söyleyen Ak, “2023 hedeflerimize ulaşmamız için, yeni Türkiye’yi kurmak için bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, çok çalışacağız” dedi.