TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan’ı ziyaret eden İlçe Başkanı Mustafa Ak, Milli Tren Projesi kapsamında Sakarya’da üretilecek olan Milli EMU Trenleri hakkında bilgi aldı.

TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, “Türkiye demiryolu ağında gerekli çalışmaları yapmakta ve bu konuda TÜVASAŞ olarak gereken her şeyi hükümetimizin desteği  ile gerçekleştirmekteyiz. Vagon üretiminde önümüzdeki 5 yılın imalat planlamaları ve anlaşmalarını yaptık. Çok hızlı hareket ederek dünya üzerinde çok daha etkin bir rol almak, vagon üretimimizi pazarlamak ve geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Milli tren projemizde 322+2 engelli yolcu (5 araçlı dizi) mevcuttur. Trenimizin işletme hızı 160 km/h gövde yapısı alüminyumdan oluşmaktadır. Bunun yanında Bulgaristan yataklı vagonlarımız Avrupa Birliği demiryolları karşılıklı işletilebilirlik teknik şartlarına göre belgelendirilmekte olup Avrupa Birliğinin tüm ülkelerinde serbestçe dolaşabilmektedir. Her ihtiyaca göre çeşitli vagonlarımız mevcuttur. Dizel Tren set-  İRAK Pulman vagon- TVS 2000 Kompartımanlı vagon - TVS 2000 yemekli vagon -TVS 2000 kuşetli vagon - TVS 2000 N13 vagon - N 56 Konferans vagon -TVS 2000 yataklı vagon ve Jeneratör vagon olarak değişik amaçlar için hizmet veren değişik yolcu kapasitelerine sahip vagonlar üretmekteyiz. TÜVASAŞ olarak yolcu vagonları için Y-32 sınıfı bujiler üretmekte ve kullanmaktadır. Yumuşak birincil süspansiyonlar sayesinde keskin virajlarda dingillerin dairesel hareketine imkan veren aynı zamanda tekerlek ve ray aşınmasını minimuma indiren yaylı süspansiyon ve damper konfigürasyonu ile mükemmel sürüş ve uygun gürültü emisyon değerlerini sağlamaktayız. Her geçen gün sistemlerimizi geliştirerek ülkemize katkı sağlamaya TÜVASAŞ olarak devam edeceğiz” dedi.

Başkan Ak ise, “TÜVASAŞ ülkemiz ve şehrimize katkı sağlayan yerli üretim yapan değerli bir fabrikamızdır. Türkiye olarak kendimize yetebilecek imkanlara sahibiz kendi milli üretimlerimizden olan TÜVASAŞ ile dünya üzerinde vagon sanayide sözü geçen bir ülke durumundayız. Milli trenimizde olduğu gibi milli silah ve savunma sistemlerimizi de geliştiriyoruz ve üretimler yapıyoruz. Milli tank, milli helikopter, silahlı ve silahsız gözetleme araçlarımız, İHA’lar yerli üretim füzelerimiz ve yazılımlarımız ile dünyada savunma sistemleri üzerine satışlar yapan bir ülke konumundayız. 2023 - 2053 - 2071 Hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. Ekonomik olarak dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girme yolunda hızla ilerliyoruz. Hedeflerimiz arasında olan ve gerçekleştirdiğimiz Bakü –Tiflis- Kars demiryolu projesi Türkiye ile Orta Asya ülkelerini ulaşım ağıyla birleştirme projesinin de bir ayağıdır. Ayrıca ülke olarak demiryolu ulaşımına verdiğimiz önemin bir göstergesidir.  Bakü-Tiflis-Kars Hattın açılmasıyla birlikte Avrupa ile Çin arasındaki kara taşımacılığı 7.000 kilometre kısalmış oldu. Bu hatlarda da TÜVASAŞ da ürettiği vagonlar ve milli trenimiz çalışacak tüm dünya insanlarına en konforlu rahat ve güvenli yolculuğu bu sayede sunacağız” şeklinde konuştu.