2016’nın ilk gününde, 1 Ocak Cuma sabahı yola çıkacak olan Sakarya Gençlik Kolları anadan, yardan, serden geçenlerin kahraman bir şekilde ölüme doğru attığı adımların, gözünü kırpmadan yapılan destansı fedakârlığın, köklü tarihimizdeki en kayda değer örneklerinden Sarıkamış Harekâtı’nın 101. yılında Sarıkamış’ta olacak.

AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, “Harekatın koşullarını yerinde görüp, bir nebze dahi da olsa ecdad ile hemhal olmak isteyen bir avuç AK Genç olarak Sarıkamış'a gitmek için hazırlanıyoruz. Sakarya'nın AK Gençleri Sarıkamış Ruhu'nu anmak, anlamak ve anlatmak için yola çıkıyor. Tarihi yerinde anlamak ve yaşanan olaylardan ders çıkarmak için AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları’ndan 20 kişilik bir grup ile şehitleri anma programı çerçevesinde nasipse vefakâr gençliğin fedakâr ecdadını unutmadığını göstermeye gidiyoruz” dedi.

22 Aralık 1914 yılında başlayıp, 15 Ocak 1915’te sonlanan Sarıkamış Harekâtı, resmi olmayan rakamlara göre 90 bine yakın Osmanlı askerinin donarak şehit olduğu elem verici tarihi bir vakıadır.  I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti ve Çarlık Rusya arasında Kafkasya cephesini genişletmek amacıyla soğuk hava koşullarında gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı, Osmanlı için başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişim olmuştur.

Ağır kış şartlarını göz ardı eden dönemin yöneticileri, teçhizattan ve lojistik destekten mahrum kalan Osmanlı askerlerini, Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları üzerinden Rus birliklerinin önüne çıkarmayı hedeflemişti. Yeterli donanımdan yoksun plansız harekat hakkında Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre inceleme yapıldığında resmi rakamlar, Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000'dir. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının birçoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden şehit olmasıdır. 

İl Gençlik Kolları AR-GE ve Eğitim Birimi Başkanlığı’nın ortaya koyduğu “Sakarya’dan Sarıkamış’a Bir Hikaye” adlı projenin önemine vurgu yapan birim başkanı Macit Özçelik ise, “Bu proje ile amaçlanan şey gençliğin tarih bilincini yeşertmek ve tarihimizdeki trajik olaylardan ders çıkarabilmektir. Sarıkamış Harekâtı'nın yol açtığı büyük trajedinin zihinlerde yer almasını ve memleketimizin geleceği olan biz gençlerin sağlam temelli şuur ile yetişmesini sağlamaktır. Biz Yeni Türkiye’nin temel taşlarını oluşturacak olan vizyonu AK Gençlik olarak bünyemizde taşıyor ve geleceğimizi geçmişimiz ile bağdaştırıyoruz. Bu sebeple de her ne olursa olsun, aziz ecdadımıza sahip çıkıyoruz” diye konuştu.