Bu bağlamda SATSO öncülüğünde düzenlenen ve Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Yazıcı ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Şimşir’in sunumuyla “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşmak” online webinarı gerçekleştirildi.
Söz konusu eğitime başta SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ olmak üzere çok sayıda SATSO Üyesi firma temsilcisi iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO tarafından hayata geçirilecek olan Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma projesi hakkında bilgi verdi.

Başkan Altuğ, “SATSO olarak üyelerimizin küreselleşen ekonomide daha fazla yer alması ve faaliyetlerinin uzun yıllar devam etmesi adına çalışıyoruz. Aile şirketlerinde ikinci nesil yönetimine geçerken bu denli konular çok önem arz etmektedir. Aile firmalarının yönetimi ikinci nesle geçerken şirketlerin sadece yüzde 15’i ayakta kalabilmektedir. Bu kapsamda odamız, aile şirketi niteliğindeki firmaların kurumsallaşma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile ‘Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma’ projesini geliştirmiştir. Proje kapsamında yapılacak kurumsallaşma çalışmaları ile aile şirketi niteliğindeki KOBİ'lerimizin karar alma süreçlerini, şirket imajını ve uzun vadeli performanslarını da etkileyecek, kaliteyi ve verimliliklerini artıracak, ulusal ve uluslararası arenada kredibilitesini yükseltecek bir yeniden yapılanma sağlanacak ve dolayısı ile ilimizin rekabet gücünü yükseltecektir. Hocalarımızın bu önemli konuda üyelerimize katkı vermesini ve aile şirketi olan üyelerimizin kendilerini geleceğe daha sağlam hazırlamalarını ümit ediyoruz. Üyelerimiz açısından ufuk açıcı bir proje olacağını ümit ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Altuğ’un açıklamalarının ardından Dr. Ömer Yazıcı sunumuna geçerek aile işletmelerinde kurumsallaşmanın önemi ve adımları konusunda katılımcılara bilgiler aktardı.
Yazıcı, “Günümüzde aile işletmelerindeki sistem hem iş hem de aile yönetimi sistemiyle birleştiği için önem arz ediyor. Bir sistemi kurumsallaştırmaya çalışırken iki sistemin de verimli bir şekilde birlikte çalışması gerekmektedir. Sistemdeki dönüşüm hem işletmede hem de aile bazında gerçekleştiği için de iki taraf için hayati bir durum arz etmektedir. Kurumsallaşma konusu çoğu işletme tarafından yanlış veya farklı biliniyor. Kurumsallaşma işletmelerin daha uzun ömürlü olmasını, kolay aktarılmasını ve kolay yönetilmesini sağlayabilir. Kurumsallaşmada her konu sistemli bir şekilde yönetilmektedir. İşletmelerin kurumsallaşmaya yönelik atacağı adımlarda anayasa, vizyon-misyon, süreç-kontrol ve kültür gibi etkenleri belirlemek önemli olacaktır. Kurumsallaşma sürecinde ve atılan adımlarda en büyük görev de firma sahiplerine düşmektedir” dedi. 
Dr. İsmail Şimşir ise kurumsallaşmada profesyonel yöneticilerin görevleri ile 
kurumsallaşma sürecinin önündeki engeller hakkında gerçekleştirdiği sunumda, “Aile işletmelerinde temel yükler ailenin yüklendiği rollerdir. Kurumsallaşmanın önündeki engeller mülkiyet, aile, yönetim ve işletme sistemlerinin birbiri ile uyumlu çalışmamasıyla karşımıza çıkıyor. Aile işletmelerinde geleneksel iş yapılarının devam etmesi, uyumsuz personel, hiyerarşideki karmaşıklıklar, görev tanımındaki eksiklikler gibi birçok nedenden dolayı kurumsallaşma süreci aksamaktadır. Kurumsallaşmayı sağlayamamakla birlikte işletmenin yanında aile bireyleri arasındaki bağlar da sarsılmaktadır. Kurumsallaşma sürecinde profesyonel danışman ve yöneticilerin ciddi katkıları olmaktadır. Vizyon- misyon, şirket hedeflerinin belirlenmesi, iş süreçleri gibi önemli konularda profesyonel yöneticiler işletmenin kurumsallaşma sürecini daha verimli hale getirmektedirler” diye konuştu.
Eğitim, sunumların ardından soru-cevap etkinliği gerçekleştirilerek noktalandı.