Törene Vali Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak ile çok sayıda esnaf ve sanatkâr katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ahilik Kültür Haftası’nın tüm esnaf ve sanatkâra hayırlar getirmesini temenni etti.

ahilik_haftasi_toreni2.jpg

“Ahilik kardeşliktir”

Alişan’ın ardından tüm esnaf ve sanatkârın bayramını tebrik ederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Bu toprakların ürettiği ve insanlığa kazandırdığı en önemli değerlerden biri de kuşkusuz ahilik teşkilatı ve ahilik anlayışıdır. Tarihte hiçbir medeniyet böylesi bir dayanışma örneği ne sergilemiştir, ne de bundan sonra sergileyecektir. Osmanlı İmparatorluğu’nun temel nüveleri ahilik teşkilatının da ahlaki yasalarıdır. Bizim esnafımız çağlar boyunca kendisine miras kalan ahilik anlayışı sayesinde paylaşmayı, kardeşliği, üretmeyi, bölüşmeyi, kendine şiar edinmiştir. Ahilik anlayışına sahip esnafımız kendisi kazanırken başkasının da kazanmasını temenni eder” diye konuştu.

ahilik_haftasi_toreni3.jpg

“Esnafımızın yanındayız”

Daha adil ve paylaşımcı bir dünya için ahilik teşkilatının önemine de değinen Başkan Toçoğlu, “İnsan insanın kurdudur diyen batı medeniyetinin aksine ahilik, insan insanın kardeşidir, canıdır der, kendisi için istediğini kardeşi için de ister. Daha adil ve paylaşımcı bir dünya için ahilik sisteminin herkes tarafından örnek alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız. Esnafımızın yanındayız. Tarihin takipçisiyiz. Medeniyetimizin peşindeyiz. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Mayanızdaki ahilik ruhunu hiçbir zaman kaybetmemeniz dileğiyle, ahilik haftanızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

ahilik_haftasi_toreni4.jpg

“Esnaf toplumun baş tacıdır”

Vali Hüseyin Avni Coş ise, ahilik teşkilatının siyasi ve milli bir teşkilat olduğunu kaydederek, “Örnek ahlakları, çalışma disiplinleri ve alışveriş kültürleri ile daima fark yaratan ahilik teşkilatı mensupları, toplumun birlik ve beraberlik ruhuna önemli katkılar sunmuştur. Ahi Evran-ı Veli’den bugüne kadar kendi rıskını temin etmek ve milletine hizmet etmek için çalışan tüm teşkilat mensuplarını hayırla yâd ediyoruz. Esnaf ve sanatkârlarımız toplumun baş tacıdır, demokrasinin teminatıdır. Dünya’da ilk kez tüketici haklarını kullanan ahilik teşkilatıdır. Bu vesileyle tüm esnaf ve sanatkârımızın Ahilik Kültür Haftasını tebrik ediyor, tüm çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum” şeklinde konuştu.

ahilik_haftasi_toreni5.jpg

Yılın Ahisi

Açılış konuşmalarının ardından Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kalfa ve ustalara belgeleri takdim edildi. Programın devamında 2014 yılı ahisi seçilen Dursun Eyüp Çelikel için Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Vali Coş, Başkan Toçoğlu ve SESOB Başkanı Alişan yılın ahisi seçilen 75 yaşındaki Çelikel’e hayırlı ömürler temenni ederek, plaket takdim etti.