Ziyarette Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Sarıaltın, Yrd. Doç. Dr. Asena Boztaş, MARKA Sakarya Ofisi Uzmanı Refik Özkorkmaz ve SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş de hazır bulundu.

Sakarya Üniversitesi ve SATSO arasında yabancı uyruklu öğrencilerin kültür elçiliğine yönelik işbirliği projesinin konuşulduğu toplantıda özellikle Güney Afrika, Gana ve Mozambik başta olmak üzere Afrika kıtası ülkelerinde gelişen sektörlerine ağırlık verilerek ticari ilişkilerin güçlendirilmesine dikkat çekildi.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Mahmut Kösemusul, Afrika ülkelerinin müteşebbis ihtiyacına vurgu yaptı. Kösemusul, “Afrika kıtası ülkelerinde çok önemli fırsatlar var ancak girişimciliğin ve koordinasyonun yetersiz olduğunu gözlemliyorum. Türk iş dünyasının cesareti ile ülkemizde eğitim alan, bölgede doğmuş, büyümüş öğrenci kardeşlerimizin eğitimi birleştiğinde çok özel kazanımlarımız olacaktır. Orta vadede yüzde 20’nin dahi üzerinde büyüme beklenen ülkelerden Mozambik’in olduğu kıtaya dikkatimizi yöneltmemiz gerekir. Hızla gelişmeye dönmüş bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu sektörler belirlenerek öğrenci kardeşlerimizin kültür elçiliğinde ilişkilerimizi geliştirmemiz önem teşkil ediyor.  Sakarya’mızın bu gelişecek ve büyüme hızı öngörülen ülkelerle tanışmasını, kaynaşmasını istiyoruz.

Odamız öncülüğünde başlattığımız ve 3 ayda bir gerçekleştirilecek B2B Yurtdışı iş görüşmeleri kapsamında öğrencilerimizin de katkı sağlayacağı Afrikalı iş adamları ile Afrika Pazar Elçiliği benzeri bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz.  Biz kendi ekonomimizi geliştirirken hedef pazarlarımızın da rekabet edebilirliklerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Burada eğitim alan yabancı uyruklu öğrencilerimizin girişimciliklerini kendi ülkelerinde hayata geçirmelerini eksiklikleri görüp fırsata çevirmelerini tavsiye ediyoruz.  Belirlediğimiz ihtiyaç ve eksiklikleri fayda haline getirmek için birlikte çalışmayı önemsiyoruz” dedi.

Ziyarette iki ülke arasındaki ticari fırsatlar ve imkânlar değerlendirildi.