SEDAŞ’ın sunumunu yaptığı toplantıya, Sakarya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, SEDAŞ Şebeke Operasyon Müdürlüğü, AGDAŞ Gaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü, DSİ 32. Şube Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü, Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

SEDAŞ Şebeke Operasyon İl Yöneticisi İbrahim Açıkalın toplantıda, yerel enerji hizmet grubu planlamasının amacını ulusal çapta ve yerel düzeyde meydana gelen bir afet ve acil durum sonrasında elektrik, doğalgaz, petrol, kömür gibi üretim, iletim ve dağıtım tesislerinde meydana gelebilecek hasarların acilen onarılarak en kısa sürede enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu belirtti. Açıkalın, afet sonrası enerji hizmetlerinin sunumunu hızla normal durumuna getirmenin önemli olduğunu ve hazırladıkları planda amacın, afet ve acil durum bölgesinde enerji elektrik ve doğalgaz altyapı tesislerinin onarılması, acil ve kritik tesislere enerji sağlanması ve geçici barınma yerlerine enerji altyapı tesislerini kurmak olduğunu ifade etti. Afet anında bunun için destek çözüm ortakları ile diğer yerel düzey hizmet gruplarıyla iş birliği yapılacağını belirten Açıkalın; “Gerekli durumlarda koordinasyonun sağlanması için çalışmalar yürütülmesi de planda yer almaktadır” dedi.

Açıkalın, yerel enerji hizmet grubu planı içinde bulunan kurumların ülkede yaşanabilecek her tür ve ölçekte, afet ve acil durumlara müdahalede görev alabileceğini belirterek, planın Bakanlık Merkez Teşkilatı, bağlı ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları ile destek çözüm ortağı bakanlıkları ve özel sektörü kapsadığını ifade etti. Afetlerde öncelikle acil ve kritik enerji verilmesi gereken noktaları da açıklayan Açıkalın, afet ve acil durumun yapısına göre bu önceliklendirmede değişiklikler ön görülebileceğini belirtti. Toplantıda yer alan kurumlarda operasyon planında görevli çalışanların isim listelerinin güncel olması gerektiğine dikkat çeken Açıkalın personel listelerini kurumları ile yeniden paylaşarak; “Öncelikle enerji verilirken, olay yeri ekipleri, sağlık tesisleri, ulaşım alanları, resmi kurumlar, haberleşme tesisleri, enkaz kaldırma alanları öncelikli alanlarımız olaktır” ifadelerini kullandı