Sakarya’nın, nehri, Sapanca Gölü, Akgöl, Çark Deresi, Karadeniz sahili gibi akarsu, göl, gölet, deniz ve derelerin bol olduğu bir coğrafyada yer aldığının belirtildiği açıklamada, bu imkanların özellikle yaz aylarında serinleme amaçlı, kış aylarında ise avcılık ve balıkçılık amacıyla kullanıldığı ancak bu durumun boğulma olaylarını arttırdığı kaydedildi.

AFAD’ın açıklamasında, “Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte ilimizde de boğulma veya buna benzer su ve su ile ilgili yaşanan acil durum olaylarının sayısında artış meydana gelmektedir. Sakarya Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğümüzce bu güne kadar boğulma, suya düşme vb. gibi su ve su ile ilgili 384 olaya müdahale edilmiş olup, bu olaylarda toplam 131 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” denildi.

Yaz aylarında artan sıcaklılar nedeniyle yüzme amacıyla suya girenlere uyarılarda bulunulan açıklamada, “Ne kadar tecrübeli olursanız olun derinliği bilmediğiniz kıyılardan suya atlamayınız. Güvenliğiniz için suya yürüyerek giriniz. Çocuklarınızın güvenliği için yanlarında yetişkin olmadan suya girmenin tehlikeli olacağını öğretiniz. Resmi makamlarca yapılan uyarıları dikkate almalısınız. Nehir, göl, deniz, dere vb. yerlerde bulunan uyarı levhaları dikkate alınız. Resmi makamların uygun gördüğü yerlerde suya giriniz, diğer yerlerde suya girmeyiniz. Suya girecek vatandaşlar cankurtaranların görev yaptığı bölgeleri tercih etmelidir. Su taşıtlarının taşıma kapasitesini göz önünde bulundurun ve kesinlikle can yeleği kullanınız. Yüzey akıntısı az gibi gözükse de akarsuya girmeyiniz. Özellikle balıkçı ve avcılar çizme ve tulumla suya girmeyiniz. Alkol vb. maddeler kullanıldıktan sonra asla göl, akarsu vb. kenarlarına yaklaşmayınız. Şaka niyetiyle de olsa, hiç kimseyi habersiz suya itmeyiniz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, boğulmalarla ilgili acil durumlarda ALO AFAD (122), HIZIR ACİL (112), POLİS (155), JANDARMA (156), SAHİL GÜVENLİK (158) telefonlarının aranması gerektiği kaydedildi.