SAÜ Hukuk Fakültesi Amfisinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Adli Bilimciler Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İ. Hamit Hancı katıldı.

Böcekler cinayetin görgü tanıklarıdır
Konferansın başında böceklerin cesetler üzerindeki adli rolünden bahseden Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, böceklerin kişi ölür ölmez vücuda hızlı bir şekilde nüfuz ettiğini aktardı. Böceklerin insan vücudunu sıcak ve sabit ısıda olduğu için kuluçka olarak kullandığını ifade eden Prof. Dr. Hancı, “Böceklerin insan vücuduna nüfuz etme oranına bakılarak, kişinin ne zaman öldüğü hakkında fikir yürütülebilir” dedi.



Polenler sayesinde iz sürülebilir
Palinolojinin polen sporlarını araştıran bir bilim dalı olduğunu, polenlerin de adli açıdan çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Hancı, palinoloji sayesinde eşyalar üzerindeki polenlerin tespit edilmesiyle, söz konusu eşyanın nereden geldiğinin dahi çözülebileceğini söyledi. Prof. Dr. Hancı, “Mesela Cezayir’den yola çıkmış olan bir paketin sırasıyla İspanya, Portekiz, İngiltere’de bulunduğunu, en sonunda da varış yerinin Amerika olduğunu tespit edebilirsiniz. Her ülkenin çiçekleri farklı polenler salgıladığı için bu anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

Yangın olaylarının da adli boyutları vardır
Yangın türlerine ve yangın olaylarının adli boyutlarına da değinen Prof. Dr. Hancı, şunları söyledi: “Yangın olayları ikiye ayrılır, kundakçılık ve piromanidir. Kundakçılık bilinçli olarak bir alanı ateşe vermektir. Piromani ise bir yeri sürekli yakma isteğidir. Piromani bir hastalıktır. Yangın olaylarında en çok yapılan şeylerden birisi de daha önce ölmüş olan bir kişinin cesedinin yangın olan yere götürülüp, yangında ölmüş süsü verilmesidir. Bir kişinin yangında ya da daha önce ölüp ölmediğini, kişinin vücut renginden anlarız. Eğer bir kişi yangından dolayı ölmüşse o kişinin vücudu kiraz kırmızısı gibi olur. Ama daha önce ölüp yangın yerine getirilen kişinin vücudunda morluklar oluşmaya başlamıştır ve daha mor olur.”