Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla FETÖ/ PDY soruşturmaları kapsamında 23 Mart’ta Erzurum’da polis tarafından düzenlenen operasyonda, FETÖ adına Sakarya ve İstanbul’da uzun yıllar çalışan ve firari imam Adil Öksüz ile irtibatlı K.G. ve beraberindeki örgüt mensupları yakalandı.
Gazete Habertürk'ten Helin Şahin'in haberine göre, FETÖ’cülerin toplantı yaptığı evde baskın sırasında yatak odasına koşan K.G. cep telefonunu saklamaya çalıştı. Telefonu alan polis, “Şifresi ne?” diye sordu. Şüpheli, “Unuttum, bilmiyorum” dedi. Evde yapılan aramada kriptolu notlar, çok sayıda örgüte ait yasaklı kitap ve kitapların içine saklanmış 12 bin TL, 8 bin dolar ve 4 bin Euro ele geçirildi.

GSM hattı olmadan kullanılabiliyor
Örgütün talimat notlarında “Yakalandığınız takdirde savunmanızda ByLock sorulursa, bu programın tespitinin yasal olmadığını ve MİT’in böyle bir tespit yapmasının yasadışı olduğunu söyleyin” yazıldığı görüldü.
Evde toplantı halinde olan başta K.G. olmak üzere tüm şüpheliler gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin telefonlarında yapılan incelemelerde, “Betternet” adlı ByLock benzeri bir haberleşme ağına rastlandı. Şüphelilerin VPN kullanarak “Betternet”e bağlandıkları, “uçak modu”na alınan ve içinde GSM hattı olmayan telefonlarla bu program üzerinden haberleştikleri belirlendi.
VPN’den ücretsiz indirilen “Betternet” ile mesajlaşılarak, ses bağlantısı yapıldığı saptandı. Örgütün, yer tespitine olanak sağlayan sinyal vermediği için bu sistemi kullandığı ifade edildi. Şüphelilerin örgüt evlerinde seyyar wi-fi ile projeksiyon cihazı da ele geçirildi.