Kazanın oluş nedeni ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Elbette asıl sebep yapılan soruşturmanın ardından ortaya çıkacak.

Ben asıl son günlerde tartışılmaya başlanan “tren seferleri başlasın mı başlamasın mı?” konusunun üzerinde durmak istiyorum…

Evet,bu Adaray’ın ilk vukuatı değil. Daha öncede aynı noktada geçimini sağlamak amacıyla “pet şişe” toplayan bir garibanın ölümüne sebep olmuştu.

Böyle devam ettiği müddetçe Adaray’ın daha birçok insanın canını yakıp ocakları söndüreceğine şahit olacağız.

Nitekim 1 kilometrelik tren hattı boyunca tam 5 noktada “hemzemin geçit” bulunursa Adaray’ın kaza yapması da kaçınılmaz olur…

Kimse kusura bakmasın. Bu haliyle şehir içine birde daha önce seferde bulunan İstanbul -Adapazarı trenini sokarsanız ortalık “kan gölüne” döner.

Allah muhafaza sıklıkla “katliam gibi kazalar” yaşanmaya başlar. Daha doğru dürüst sefer yapmayan Adaray’ın vukuatı ortada.

Aynı güzergâha birde İstanbul-Adapazarı arası sefer yapan trenlerin girmesiyle yaşanacak yoğunluk çok vahim sonuçlar doğurur…

Bu kazaları önlemenin elbette yolları var. Amerika’yı yeniden keşfe hiç gerek yok. Modern dünya bu işi nasıl başarmış ona bakmak yeterli.

Adamlar şehirlerin tam göbeğine tren garlarını yapmış ama bizim gibi yüz metrede bir “hemzemin geçit” koymamışlar.

Şehir içinde ki rayları genellikle ya toprak altına almışlar, ya da trafiğiinsanlara zarar vermeyecek şekilde üstten geçirmişler.

Bizimkinin aksine “hemzemin geçitleri” mümkün mertebe trafiğin ve insanların yoğun olmadığı bölgelere yapmışlar…

Öyleyse olması gereken, ya bu güzergâhımerkezden en az Otobüs Terminali’ne kadar toprağın altına almak ya da 3-5 metre toprağın üstüne çıkartmaktır.

Pek mümkün görünmemekle birlikte diğer bir şık da tam 5 noktada bulunan “hemzemin geçitlere” üst ve alt geçişler yaparak konuyu çözmektir.

Tabi yapılacak olan alt ve üst geçitlerin hem yayalara hem de araç trafiğine uygun bir şekilde olmasıgerekmektedir…

Hiç hayale kapılmayın. Teknik olarak mümkün olsa da ben Adapazarı’nda rayların ne yer altına ne de 3-5 metre üstüne alınabileceğine inanmıyorum.

Öte yandan üst ve alt geçitlerle bu sorunu çözmek de o kadar kolay değil. Tam 5 “hemzemin geçidi” bulunan güzergâhta alt ve üst geçit yapmak fiziken imkânsızdır.

Bütün bunlar olmayacağına göre bu altyapıyla İstanbul-Adapazarı tren seferlerinin yeniden başlatılması “daha fazla kaza ve daha fazla can kaybı” anlamına gelecektir.

Netice itibariyle, “Adaray’ın vukuatı ortada, tren seferleri facia olur.” Ben yapılması gerekenler olmadan tren seferlerinin başlamasını doğru bulmuyorum…