Adapazarı Belediyesi Başkan Vekili Erol Aydın başkanlığında yapılan Ekim ayı ikinci oturumunda Adapazarı Belediyesi 2019 yılı performans programı ile ilgili komisyon raporu ve 2019 yılı ve izleyen iki yılın 2020-2021 Mali Yılları Bütçe Tasarısı ve Tahminleri ile ilgili Komisyon raporu oylamaya sunularak oy çokluğu ile kabul edildi.

Kapalı pazaryerleri

Gündem maddeleri dışında konuşan MHP’li meclis üyesi Erkal Etçioğlu,  performans raporunu incelediklerini belirterek olumlu oy vereceklerini belirtti. Etçioğlu, Güneşler’de yapılacak olan Kapalı Pazar yeri ile ilgili detay bilgi isteyerek, kapalı pazaryerlerinin hem pazaryeri, hem otopark, hem olası afet durumlarında ortak kullanım alanı olması sebebiyle çok amaçlı kullanıldığından gerekli olduğunu ifade ederek, desteklediklerini söyledi. Etçioğlu, meclisin son döneminde hatıra kalması amacıyla toplu fotoğraf çekilmesi teklifinde bulunarak, “Burada amaç reklam değil. Ancak gelecekte çoluk çocuklarımız torunlarımız hangi tarihlerde meclisi kimlerin yönettiğine dair bilgi sahibi olurlar. Bunlar tarihsel konulardır. Kalıcı olur.”dedi. Başkan Vekili Erol Aydın, taleplerin doğru ve yerinde olduğunu ifade ederek yerine getirileceğini kaydetti.

2019 Mali Yılı

Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Evren Çakırsoy, bütçe raporu ile ilgili bilgi vererek, “ Belediyelerin stratejik planları uzun vadeli belediye hizmetlerinin nasıl planlandığı konusunda temel bir belgedir. Kentin geleceği konusunda önemli kararları içeren stratejik planda yıllar itibarıyla yerine getirilecek belediye hizmetleri ile her yıl hazırlanan bütçeler arasında bağ kurulması önemlidir. Bütçe bir yönetim biriminin bir mali yıla ilişkin olarak gelir ve gider tahminlerini gösteren yasal bir belgedir. Bu belge merkezi yönetime dahil kamu idareleri için TBMM’nin onayı ile kanun olarak, belediyelerde ise belediye meclisinin onayı ile belediye yöneticilerine gelir toplama ve harcama yapmalarına yetki veren bir meclis kararı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütçe görüşmeleri Haziran ayında başlar, Ağustos’ta meclise gelir ve sonra bize komisyona gelir. Belediyelerin kaynakları sınırlı, hizmet gereksinimleri ise kaynaklarına göre çok fazladır. Bütçeler ne kadar isabetli yapılırsa yapılsın, belirli bir yanılma payı vardır. Gerçekleştirme oranları yüzde yüze yakın olan bütçeler isabetli bütçeler sayılır.Sonuç olarak baktığımızda 2019 yılı gelir ve gider bütçe tahminimiz 148 milyon 800 bin TL olarak belirlenmiştir.Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı olarak performans programımızın ve 2019 yılı bütçe tasarımızın Adapazarı Belediyesi ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.