49 barodan 88 temsilci avukatın yer aldığı çalıştay, TBB Av. Özdemir Özok Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmasını ise Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve TBB Adli Yardım Komisyonu Başkanı Av. Şakir Uzun yaptı.

“Adli yardım önemli bir fonksiyon icra edecek”

Çalıştayın ardından değerlendirmelerde bulunan ve çalıştayın gündeminden bahseden Av. Alim Mert; “Dava şartı olan arabuluculuk sürecinde avukatı bulunmayan işçinin, işveren karşısındaki dezavantajlı durumunun adli yardımdan görevlendirilecek zorunlu vekil vasıtasıyla ortadan kaldırılarak korunması, özellikle toplumun kanayan yarası haline dönüşen kadına karşı şiddetin önlenmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması, gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması ve suçun önlenmesi için avukatın etkin rol üstleneceği bir uygulamanın geliştirilmesi gibi konular çalıştayın önemli gündemleriydi. Bu kapsamlarda, etkin avukatlık hizmeti ve adli yardım önemli bir fonksiyon icra edecek ve önümüzdeki süreçte de görünen o ki adalete erişimde adli yardımın rolü ve önemi de artacaktır” dedi.

'Adli Yardım' projesi barolarla paylaşıldı

Barolar tarafından adli yardım uygulamasının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini belirten Mert; “Eğitim, uygulama birliği ve kaynak gibi birçok bakımdan etkin bir 'Adli Yardım' uygulaması gerekmektedir. Bu noktada özellikle maddi açıdan güçsüz, adalete erişimde zorluk yaşayan vatandaşlarımızın adalete erişiminin önündeki engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen ‘Baro-Belediye iş birliği ile Adli Yardım’ projemizi de diğer barolarla paylaşarak, detaylıca bilgilendirdik. Birçok baro da bu projeyi hayata geçirmek için başvuru girişiminde bulunacaklarını ifade ettiler. Bu da bizi oldukça mutlu etti” diye konuştu.