Sakarya’da 9 yıldır devam eden adalet ve özgürlükler eyleminde “Kapitalizme ve Amerikan müdahalesine hayır” mesajı verildi. Platform adına Diriliş Saati Dergisi’nden Muhammed Emin Duman’ın okuduğu 470. hafta basın açıklamasında, İstanbul’da meydana gelen asansör faciasında hayatını kaybeden işçiler anılarak, “Olay iş kazası değil, bir iş cinayetidir. Taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma gibi iş hayatını 19. yüzyıl kölelik koşullarına doğru götüren sistem ile hesaplaşılmadığı sürece iş cinayetlerinin devam edeceği, bu katliam ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde 1980 darbesi sonrası patronların talebi doğrultusunda oluşturulan; sendikaları etkisiz hale getiren veya yok eden, taşeronluk sistemini çalışma hayatının her alanına sokan; dolayısıyla emekçilerin köle gibi çalıştırılmasına, haklarının gasp edilmesine, iş güvenliğinin hiçe sayılmasına neden olan bu sistem acilen sorgulanmalı ve değiştirilmelidir” denildi.

adalet_ve_ozgurlukler_platformu3-001.jpg

Duman, açıklamanın devamında kapitalist politikalardan vazgeçilmesini isteyerek, “Sadece ve ne pahasına olursa olsun üretim diyen; insan hayatını, insan sağlığını, insan fıtratını hiçe sayan kapitalist sisteme karşı seslerimizi yükseltmeliyiz. Türkiye gibi ülkeleri ucuz iş gücü nedeniyle üretim üssü haline getiren küresel sermayenin ve onun Türkiye ayağını oluşturan sermaye gruplarının para kazanmaktan başka hiçbir hassasiyetinin olmadığı bilinen bir gerçek. Buradan hükümete sesleniyoruz. Her iş cinayeti sonrası yetkili ağızlardan yapılan alışılmış açıklamalar bir çözüm getirmiyor, acıları dindirmiyor. Son 11 yılda 11 bin işçinin hayatını kaybetmesi, vahameti ortaya koyuyor. Olaylar ve olgular kapitalist değerler üzerinden değil, İslami değerler üzerinden okunmalıdır, yorumlanmalıdır. İslam’ın öngördüğü gibi, merkeze insan konulmalıdır, sermaye değil” şeklinde konuştu.

adalet_ve_ozgurlukler_platformu4.jpg

ABD’nin IŞİD’in katliamlarına karşı Irak ve Suriye’ye dönük geliştirdiği müdahale planının sorunun çözümü değil kaynağı olduğuna dikkat çekilen açıklamada ayrıca, “Biz Amerika’nın ne adına olursa olsun bölgeye müdahalesine karşıyız. Emperyalizmin Amerika öncülüğündeki müdahalesinin bölge halklarına kan ve gözyaşı olarak döneceğine, yeni birçok sorunu beraberinde getireceğine inanıyoruz. Evet IŞİD bu coğrafyada ciddi bir sorun. Tekfirci bakış açısı ile kendisi gibi düşünmeyen birçok insanın katline imza atmış acımasız bir örgüt. Ancak bu coğrafyanın birincil sorunu IŞİD değil, Amerika’dır. Ortadoğu’da nereye dönerseniz dönün, nereye bakarsanız bakın Amerika’nın direkt veya dolaylı müdahalesini görürsünüz. Dolayısıyla Ortadoğu’da taşeron olarak kullanılan unsurlar yerine bu unsurları kullanarak Ortadoğu’ya petrol ve güvenlik noktasında istediği dizaynı vermeye çalışan Amerika büyük şeytan olarak hedefe konulmalıdır” denildi.