Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu 485. hafta basın açıklamasını Sakarya Dayanışma Derneği adına Kadrican Mendi yaptı. 2014 yılının ve geride kalan 10 yıllık eylem sürecinin kısaca bir değerlendirmesini yapan Mendi, açıklamada 17-25 aralık sürecindeki gelişmeler ile 34 insanın katledildiği Roboski için adalet çağrısı yaptı.

“Müslümanız diye bir iddianız varsa”

Mendi “10. yılına giren platformumuz, bu süre zarfınca her türlü haksızlığa ve zulme, sözüyle karşı durmaya; Müslüman’a yakışır şekilde “adalet”in şahitliğini yapmaya çalıştı. 2015 yılında da aynı şekilde bu misyonu sürdürmeye devam edecek. Zira inanıyoruz ki; eğer “Müslümanız” diye bir iddianız varsa, sözünüzün bedelini de tüm kınama ve tehditlere rağmen ödemeniz gerekiyor. Çünkü inanıyoruz ki; Müslümanlık insanların kendine yakıştırdığı bir sıfat değil eylemleriyle, tutumlarıyla, kimin safında durduklarıyla ilgili bir şeydir. Dolayısıyla kurulduğumuz günden beri, iktidardakilerin kendilerine “Kemalist” ya da “Müslüman” sıfatını vermelerinden ziyade ne yapıp ettikleriyle ilgilendik ve kendi duruşumuzu da buna göre belirledik. Bu sebeple dün olduğu gibi bugünde iktidara muhalefet ediyoruz” dedi.

adalet_ve_ozgurlukler_platformu2-004.jpg

Bir yıl değerlendirildi

17-25 Aralık sürecinin üzerinden geçen bir yılı değerlendiren Kadrican Mendi, yaşanan manzaranın kabul edilemez, darbe teşebbüsü iddialarıyla geçiştirilemez olduğunu söyledi ve ortaya atılan şaibeler karşısında herkesin yargı karşısına çıkarak kendisini aklaması, bunu yaparken bir haksızlığa uğrarlarsa bunu kamuoyu nezdinde ifşa etmesi çağrısında bulundu. Roboski’de 34 insanın katledilmesinin yıldönümü olması vesilesiyle Mendi, “Roboski katliamının hasıraltı edilmeye, unutturulmaya çalışılması, sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmaması, bize iktidar kim olursa olsun aslında devlet zihniyetinin değişmediğini gösteriyor. Ancak meseleyi “devlet zihniyeti” gibi muğlak bir yere havale etmek niyetinde de değiliz. Katliamın açığa kavuşturulması sorumluluğu AKP hükümetinindir. Askerle hükümet, aralarında top çevirerek bu katliamın sorumlularını gizleyemezler. Roboski katliamının hesabı belki yarına kalır ancak yapanın yanına kalmaz. Roboski unutulursa bu yeni katliamlara da kapı açar ve bu kapıdan bu ülkenin tüm insanları zarar görebilir. Bu yüzden diyoruz ki; ey roboski; unutursak, unutturursak kalbimiz kurusun!” dedi.

adalet_ve_ozgurlukler_platformu3-005.jpg