Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, 573. hafta basın açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası süreç ile Suriye’de devam eden iç savaş gündeme alındı. Platform adına Diriliş Saati Dergisi tarafından yapılan açıklamada, “15 Temmuz darbe girişiminin oluşturduğu türblans olanca şiddetiyle devam ediyor.

Devlet kadrolarından on binlerce kişi ihraç edildi, her gün yeni ihraçlarla yüzleşiyoruz. Binlerce firma incelemeye alındı. Yüzlerce firmaya kayyum atandı. Kayyum atanan firmalar geçtiğimiz hafta TMSF'ye aktarıldı. Bu firmaların satışı ya da iflası söz konusu... FETÖ üzerinden yapılan operasyonlarda adalet ilkesinin zedelenmemesi ön şart olmalıdır. Haksız yere açığa alınan, gözaltı uygulamasına maruz kalan çok sayıda insanımız mevcut. Ticari işletmelere yapılan operasyonlarda da haksızlıklar görülebiliyor. FETÖ'de fonksiyonel pozisyonu olanların haricindeki kişileri daha dikkatli bir değerlendirmeye tabi tutmak gerektiği inancındayız” denildi.

Açıklamada, Amerika'nın dünyanın dört bir yanında kendisi ile sorunu olan yönetimleri devirmek ve işbirlikçi yönetimleri işbaşına getirmek amacıyla çeşitli darbe yöntemlerini kullandığına dikkat çekilerek, Brezilya örneği verilerek, “Türkiye, Amerika ve NATO ile ilişkiler noktasında bir dönemeçte duruyor. 17/25 Aralık ve 15 Temmuz operasyonlarının bir Amerika/NATO operasyonu olduğu konusunda genel bir mutabakat var. Artık başkaldırmanın ve bağımsızlığımızı ilan etmenin tam zamanıdır. Eğer yeniden 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz yaşamak istemiyorsak, Amerika ve NATO'dan bağımsız bir Türkiye inşa etmek zorundayız. Brezilya'da yaşanan son örnek bu konunun aciliyetini ve ciddiyetini bir kez  daha ortaya çıkarmaktadır. Türkiye kendi potansiyelinin farkına varmalıdır. Halkımızın bağımsız Türkiye yolunda kenetlenerek fedakarlık için hazır olduğunun teminatı 15 Temmuz'dur” denildi.

Açıklamada, Cerablus operasyonuyla Türkiye’nin fiilen parçası olduğu Suriye meselesiyle ilgili olarak da şu ifadeler yer verildi: “Türkiye'nin Cerablus operasyonu devam ediyor. Türkiye, Suriye sınırında güvenli bir bölge oluşturma tezi ile bu operasyona başladı… Türkiye kendi güvenliği açısından gerekli tedbirleri almakta ne kadar haklı ise, Suriye'de ve Irak'ta devam eden kaosun sonuçlandırılması için de bölge ülkeleri ile birlikte hareket etme noktasında aynı ölçüde sorumludur. Bu bölgenin tüm meşru güçleri dışarıdan gelen her tür müdahaleyi reddederek; yabancı güçleri bölgeden çıkarmalı, çatışmaları sonlandırmalı ve müzakere sürecini başlatmalıdır. 5 yıldır devam eden Suriye iç savaşının birinci derecedeki mağduru Suriye halkıdır. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunduğu ve Suriye'nin gelecekteki yönetim şeklini ve anayasasını Suriye halkının belirlediği bir çözüm planı son derece adildir.”