Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Leyla Ekmen Epözdemir, Sakarya’da acilen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) kurulması gerektiğini söyledi.

Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Leyla Ekmen Epözdemir, Medyadetay.com’a yaptığı açıklamada, “Kadına karşı şiddet, çocuğa karşı istismarın önüne geçilebilmesi için ŞÖNİM’in Sakarya’da acilen kurulması gerekiyor. Yani rakamlar aslında bunun Sakarya’da açılması için aciliyet olduğunu gösteriyor. Bu nedenle ŞÖNİM’in Sakarya’da açılması gerekiyor. Kadınlara ve çocuklar bizim yapmamız gereken bir sorumluluğumuzdur. Bu kimlerin üzerine görev olarak düşüyor; Siyasi Partiler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milletvekillerinin, Çocuk Koruma Merkezi ve ŞÖNİM’in kurulması için gerekli girişimlerde bulunmasını öneriyorum. Çocuk koruma merkezi çocuğun istismarını önlemek için önemli bir merkez. Bir çok ilde açıldı ve faaliyete geçti. Sakarya’da açılması için de altyapısı var. Çocuk koruma merkezleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde açılıyor. İstismara uğrayan çocukların tanıları ilk elde psikolog ve psikiyatri ile doktor tarafından konuluyor. Yargılama sisteminin çocuğa uygun olmasını sağlayan bir sistem. Ama aynı zamanda çocuğu tedaviye de götüren bir sistem. Hem adli süreçte çocuğun örtülenmesi engellenirken bir yandan da çocuğun mağduriyet dolayısıyla uğradığı deformasyonu ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavidir” dedi.

Bu tür olayları önlemek bizim elimizde

Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Leyla Ekmen Epözdemir, çocuklara uygulanan istismar ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenleri de anlatarak, “Türkiye’deki sistem söyle işliyor; bir istismar vakası meydana geldiğinde herkes onun arkasında nasıl cezanlandırmalıyıza yöneliyor. Bunu yapmakla beraber öncelikle çocuğa karşı istismar veya kadına karşı şiddeti ve cinayeti önlemek için gerekli tedbirlerin alınması ve risk taşıyan faillere odaklanarak önleme çalışmalarının yapılması lazım. Bir istismar ve cinayet vakası varsa aslında olay bize önlemek için gerekli ipuçlarını veriyor. Mesela her ailenin aile hekimleri var.  Yani her aile kendi hekimine gidiyor. Aile hekimlerinin risk taşıyan ailelerle irtibatta olarak, hatta çocuğun doğumunda itibaren irtibatta olarak gerekli önlemleri almasıyla, bu tür olayların önüne geçilebilir. Bu tür olayları önlemek tamamen bizim elimizde. Diğer kurumlarla da işbirliği çok önemli. Çocuk söz konusu olunca akan sular durur. Herkes bu konuda taşın altına elini koymalıdır” diye konuştu./Remzi ŞİMŞEK