Gündem maddelerinin komite üyeleri tarafından görüşülerek karara bağlandığı toplantının ana konusunu market zincirlerinde beyaz eşya sektörü dahil her türlü ürünün satılmasına gösterilen tepkiler oluşturdu.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan 9. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Kulaksız, söz konusu uygulamanın haksız rekabete neden olduğuna ve yerli esnafa zarar verdiğine dikkat çekerek; “Günümüzde artık zincir mağazalar ve AVM kültürü yaygınlaşmakta ve tarihimizden beri süregelen esnaflık mesleği eski itibarını kaybetmektedir. Artık esnaflarımız faaliyetlerini zorlukla sürdürme aşamasına gelmiş durumdalar. Bu sorun yıllardan beri daha da derinleşerek devam ediyor. Hipermarket zincirlerinin her ürünü satabilmesi, gıda maddeleri ile beyaz eşya ve elektronik ürünlerin ticaretini aynı anda yürütmesi sektörümüz için bir eksi değer yaratmaktadır. Her sektörde rekabet olması çok doğal bir konudur ancak bir mağazada her sektöre ait ürünlerin satılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bir satıcının birbirinden farklı sektöre ait ürünleri aynı yerde tüketiciye pazarlaması, ticaret profesyonelliğine ve etiğine uygun değildir. Her ticaret erbabı anladığı ve emek verdiği, kendi işini yapmalıdır. Herkes profesyoneli olduğu sektörde faaliyet göstermelidir. Bu konu her sektörümüzü olumsuz etkilemekte özellikle de beyaz eşya sektörünü de mağduriyetine sebep olmaktadır. Bizler nasıl ki mağazalarımızda domates satmıyorsak, bir markette de bulaşık makinesi satışı yapılamamalıdır” ifadelerini kullandı.

Bu uygulamanın özellikle beyaz eşya ticareti yapan işletmelerin katma değer seviyesini düşürdüğüne dikkat çeken komite üyeleri, beyaz eşya sektörünün teknik bilgi gerektiren bir sektör olduğunu, herkesin kendi bildiği ve profesyoneli olduğu işi yapması gerektiğini belirterek bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya destek verileceğinin altını çizdiler.