Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1.Bölge Müdürlüğü Sakarya Şube Müdürlüğü Av Koruma ve Kontrol Ekipleri tarafından il genelinde yapılan denetimlerde Aralık ayı içerisinde 8 adet güme yakılarak imha edildi.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 6. maddesi 3. fıkrasında; “Özellikle Merkez Av komisyonunca belirlenenlerin dışında gümeler kurulamaz ve bu gümelerde avlanılamaz” hükmü olduğunu kaydeden Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Osman Demirel, “2012-2013 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu kararının 10. maddesi e fıkrasında da; ‘Sulak alanlarda saz, kamış, diken, ot, çuval ve benzeri şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık basit gümeler hariç özel mülkiyetteki araziler de dahil her türlü üstü kapalı korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz’ hükmü bulunmaktadır. Müdürlüğümüz ekiplerince yapılan denetimlerde tespit edilen gümeler imha edilmektedir. Avcılarımızın, avcılık etiğiyle bağdaşmayan ve ava tuzak kurulması esasına dayanan güme avcılığı hususunda gerekli hassasiyeti göstererek gerek kendilerinin zor durumda kalmamaları gerekse mevzuata uygun avlanma metotlarına yönelerek daha insancıl ve gerçek avcı gibi davranmaları beklenmektedir. Unutulmamalıdır ki avcılar doğal hayatı korumaları beklenen kitlenin en başta gelen bireyleri olmak durumundadır” dedi.

Demirel, Aralık ayı içinde tespit edilen 8 adet gümenin de yakılarak imha edildiğini kaydetti.

Demirel, Müdürlüğe bağlı ekiplerde gece ve gündüz il genelinde yapılan kaçak avcı koruma kontrol çalışmalarında ise toplam 7 adet kaçak avcının tespit edildiğini kaydetti. Demirel, bu avcılara avcılık belgeleri olmadan, başkalarına ait tüfekle avlanmadan ve tavşan avının yasak olmasına rağmen tavşan fişeğiyle ve tavşan köpekleri ile avcılık yapma suçlarından idare para cezaları uygulandığını kaydetti.

Ayrıca Hendek-Akyazı-Söğütlü-Arifiye-Karasu bölgelerinde de gece kaçak avcı denetimlerinin gerçekleştirildiğini aktaran Demirel, denetimlerde gece avcısına rastlanmadığı ancak bölgelerde bıldırcın avı için kurulan teyplerin seslerinin takip edilerek kurulan yerlere ulaşıldığını ve 9 adet bıldırcın avı için kurulan teyplere el konularak Müdürlük ekiplerince kırılmak suretiyle imha edildiğini anlattı.