Edinilen bilgilere göre Akyazı ilçesinde 300 yıl önce Çengeller Köyünde kurulan ve yıllardır ayak kalmayı başaran kerpiç cami adeta zamana direniyor. Mahallenin göç vermesi sonrasında asırlık cami ile kimse ilgilenmezken, tarihten izlerin bulunduğu camiye 17 yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden ekipler gelerek bir takım incelemeler yaptı. Cami üzerinde hiç bir işlem yapılmazken,  yıllar sonra tahtaları çürüyen, duvarları yıkılan cami artık ibadet yapılamaz hale geldi. Cami içinde bulunan motiflerin ilk günkü gibi kalması dikkatlerden kaçmazken, Çengeller köyü sakinleri ise ibadetlerini mahallenin diğer camisinde yerine getiriyor. 

“Perişan bir halde” 
300 yıllık caminin perişan bir halde olduğunu belirten Mahalle sakinlerinden Veysel Özdamar, “Yıllar önce burası ibadet ettiğimiz, mevlit okuttuğumuz ve köylüler tarafından tutulan hocalarca teravih namazlarını kıldığımız bir camimizdi. 300 yıllık camimiz gelin görün ki şuan perişan bir halde. En son bundan 72 yıl önce bir tadilat görmüş ama yıllar geçtikçe iyide harabeye döndü. Mahallemizin camisine devletimiz bir el atmasını istiyoruz. İbadet yapılamıyor, çatısı akıtıyor, tahtaları çürümüş, ve duvarları yıkılmış bir durumda” dedi. 

“Restore olmasını istiyoruz” 
Mahalle camisinin restore edilmesini isteyen Mahalle Muhtarı Erbay Ersin ise “Göç verdiğimiz için mahallemizde şuan 8 ya da 10 hanemiz var ve bu yüzden camimiz yalnız bırakıldı. Burayı tadilat yaptırmak için bir türlü hayırsever bulamadık. Vatandaşlarımızda da suç var çünkü camiyle hiç ilgilenmediler. Vatandaşlarımız namazlarını aşağıda ki mahallede bulunan camiye giderek kılıyor. Yaz sezonu açıldı ve nüfusumuzda artmaya başladı. Camimizin restore olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.