Son günlerde etkili olan yağışların göle çok fazla etkisinin olmadığını söyleyen CHP eski Meclis üyesi Levent Reşat Erdoğan, Sapanca Gölünün ticari bir meta olarak görüldüğünü ve suyun tonundan 4,5 TL aldıklarını ifade etti.

Sapanca sahilinde bulunan bir tesis önünde bulunan sembolik kayık kenarında gölün eski seviyesindeki yosunlaşmanın bulunduğu çizgiden dikine metre ile ölçen CHP eski meclis üyesi Levent Reşat Erdoğan, 2,8 metrelik bir çekilmenin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, “Sapanca Gölü’nün son halinde eskiye göre 2,8 metrelik bir çekilme var. 2,80 demek gölün ne kadar yağış olursa olsun 10 yıl da yağsa, 15 yıl da yağsa bu gölü doldurmaya yetmeyecek. Yöneticilerimiz suyun siyaseti olmaz diyor ama inanıyorum ki burada her kesimden her düşünceden insan, gölün bu halini görünce acı çekiyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kaynarca, Ferizli’ye büyük insan boyu borular döşeyerek oranın su sorununu gölden çözmeler, Akçay barajı bitecek diye masallar, aşırı su kullanımı devam ettikçe bu gölün cenaze namazını kılarız” diye konuştu.

sapanca_golu_cekilme3.jpg

Gölün ekolojik dengesinin bozulmak üzere olduğunu söyleyen Erdoğan,  “Bu gölü iyi tanıyanlardanım, tarihte böyle bir çekilme görülmedi. Yağan yağmur aynı, yağan kar aynı. Kuraklık diyorlar, kuraklık da oldu geçmiş yıllarda ama bu kadar aşırı çekilme olmadı” dedi.

sapanca_golu_cekilme2.jpg

Gölden aşırı bir su çekilmesi olduğunu söyleyen Erdoğan, bu su tüketiminin durdurulması gerektiğini ifade ederek, “Tüpraş, Yuvacık, Adapazarı su çekiyor. İnsanlar suyu içecek tabi ki ama biraz kontrollü olunması gerekiyor. Gölü ticari olarak görüyorlar. Gölü, doğal kaynak, Allah’ın vergisi olarak görmüyorlar. Yöneticilerimiz için su demek para demek” şeklinde konuştu.