Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrasında hayata geçirilen yatırımlarla afet yönetimi ve olası bir afete hazırlık başlıklarında Türkiye’de önde gelen yerel yönetimlerden biri haline geldiklerini söyledi. Afet Koordinasyon Merkezi, yeni itfaiye binası ve yenilenen araç filosuna değinen Başkan Toçoğlu, “Yaşadığımız acı tecrübeler olası bir afete hazırlık durumumuzu yüzde 100’lük bir zindelikle muhafaza ediyor. Vatandaşlarımızın can güvenlikleri için sadece 2,5 yıllık sürede bu alanda 20 milyonluk yatırımı hayata geçirdik. Afeti önleyemeyiz ancak Türkiye’de olası bir afet durumunu en iyi yönetebilecek yerel yönetimlerden biriyiz” diye konuştu.
 

“Son teknoloji olmazsa olmazımız”
Başkan Toçoğlu, “Afet yönetimi ve olası bir afete hazırlık en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bu doğrultuda Yerel Seçimlerden bugüne geçen 2,5 yıllık sürede itfaiye ve afet yönetim süreçleri adına önemli yatırımları hayata geçirdik. 7,5 milyonluk yatırımla şehrin ilk Afet Koordinasyon Merkezi’ni hizmete aldık. Yine 7 milyonluk yatırımla İtfaiye Teşkilatımızı son teknoloji bir merkezle buluşturduk. Geride kalan bu kısa sürede araç filomuzu 5 milyon değerindeki yeni araçlarla güçlendirdik. Şuanda 71 araçla hizmetlerimizi 7/24 sürdürüyoruz” dedi.


 
“AKOM’da her şey düşünüldü”
1999 Depreminden büyük dersler aldıklarını da söyleyen Başkan Toçoğlu, “1999 Depremini yaşamış, acı tecrübelere sahip bir tarihimiz var. Depremde su, elektrik, haberleşme konusunda yaşadığımız problemleri nasıl unutabiliriz. AKOM işte tüm bu tarihi, acı hatırları bir daha inşallah tekerrür ettirmeyecek bir projedir. AKOM’da deyim yerindeyse her şey düşünüldü. Son teknoloji ekipmanlarımızla, binalarımızla, güçlü itfaiye teşkilatımızla biz şuna inanarak çalışıyoruz: Aslolan teknolojik imkansızlıkları, sorunları yönetmeye çalışmak değil, bunları tamamen ortadan kaldırmaktır. Biz afet yönetim altyapımızı güçlendirmek adına gözümüzü daldan budaktan esirgemeyiz. Zamanın teknolojilerini yakalayan, anı koklayan tüm ekip ve ekipmanlar Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarafımızda mevcut. Buna göre adımlarımızı bir bir atıyor; kendimizi sürekli güncelliyoruz” dedi.


 
“Yurtlara denetimler kesintisiz sürüyor”
Adana’nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda meydana gelen ve 11 ortaokul öğrencisi ile bir öğretmenin yaşamını yitirmesine neden olan yangın sonrası Sakarya’daki yurtlarda etkin denetimleri sıklaştırdıklarını belirten İtfaiye Dairesi Başkanı Ayhan Orhan Arancı ise, “Bizim çok önemli bir görevimiz de paydaş kurumlarla birlikte yurtlarımızın daha güvenli hale getirilmelerini sağlamaktır. Yurt olarak kullanılması gereken yapıların ilgili yönetmelikler çerçevesinde inşa edilmesi ve kullanılması gerektiğini biliyoruz. Denetimler devam etmektedir. Bu konuda asla taviz verilmemektedir” ifadelerini kullandı.