İş dünyasını ve üniversiteyi bir araya getiren, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sanayi-Üniversite İşbirliği Kulübünün düzenlediği Ekonomi Zirvesi, Türkiye’nin önemli iş adamı ve yöneticilerinin katılımıyla SAÜ Kültür Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin konuklarından MUSİAD eski başkanı Ömer Cihat Vardan, Türkiye’nin geçirdiği toplumsal kırılmaların sonucunda yakaladığı istikrarın öneminden söz ederken, Türkiye’nin 2023 gibi uzun vadeli hedefleri ancak istikrarlı bir ortamda belirleyebileceğini söyledi.

Öğrenciler memleketin meselelerine duyarlı

Açılış konuşmasını yapan SAÜ Endüstri Mühendisliği Başkanı Prof. Dr. Orhan Torkul, öğrencilerin derslerin yanında memleket meseleleriyle de ilgilendiklerini ve bunun kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Torkul, “Tüm gelişmiş ülkelerin liderlerine baktığımızda hepsi üniversite topluluklarında ve sivil toplum örgütlerinde fiili görev almış ve genç yaşlarda ülkelerini düşünen insanlardır ve bende bu topluluğu bu ülkenin gelecek liderleri olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin uzun vadeli hedefleri yoktu

Öğrencilerin Ömer Cihat Vardan’ı başarılı iş adamı olarak takdim etmesine “Başarı izafidir” diyen Vardan, şöyle konuştu: “Ama insan kendi bulunduğu ortam da bulunduğu iş, çalışma veya sosyal ortamında elinden gelenin en iyisini yapmakla mükellef. En iyisini ortaya çıkarmak, en iyiye ulaşmakla mükellef ama ondan sonra takdir Allah’ın oluyor.”

Türkiye’nin uzun zamandır ileriye dönük hedefleri olmadığını dile getiren Vardan, şöyle konuştu: “Tabi, bunda siyasi olaylar, Türkiye’nin ekonomik geçmişi gibi birçok engeller vardı; kabul ediyoruz ama sonuçta bu konduğu tarihten itibaren (Ki, yaklaşık 14 sene öncesinden konmuştu.) 2023 hedefleri diye uzun vadeli hedeflerimiz yoktu.”

2023’e kadar 500 milyar dolar ihracat

“Şimdi beğeniriz beğenmeyiz bir hedefimiz var ve oraya gidecek yolları bulmak için çalışma yapabiliriz” diyen Vardan, Türkiye’nin en önemli hedeflerinin 2023’e kadar 500 milyar dolar ihracat rakamını yakalaması ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde olması olduğunu söyledi. Bu hedeflerin ulaşılabilecek hedefler olduğunu dile getiren Vardan, “Çalışırsanız, inanırsanız, inanarak çalışırsanız; bence olabilecek bir hedef” dedi.

İki binli yılların başlarında Türkiye’nin 30 milyar dolar civarında ihracat yaptığını, bugün bu rakamın 150 milyar dolarla 5 katına çıktığını belirten Vardan, şöyle konuştu: “Gayrisafi milli hasılamız 3 katına çıkmış. Kişi başına milli gelirimiz yaklaşık 2 bin - 3 bin dolarlardan 10 bin dolara geçmiş durumda, oda aşağı yukarı 3 katı kadar çıkmış. Deme ki, geçmiş olduğumuz 15 senelik dönemde biz bunu yapabilmişiz; bundan sonrada yapabiliriz ama buna inanmamız lazım.”

Üniversitelerin Türkiye’deki kültürel ve ekonomik gelişmeye katkılarının önemine dikkat çeken Vardan, “Eskiden her ilde üniversite yoktu ama şimdi tüm illerde var. Bu çok önemli, üniversitenin bir şehre girmesi orada sosyal ve kültürel ortamın da gelişmesine katkı sağlıyor” dedi.

Üniversitelerin gelişilmesiyle bu üniversitelerden çıkan öğrencilerin toplumun eğitim seviyesini yükselteceğini ve girişimci insanların artacağını dile getiren Vardan, şöyle konuştu: “Peki bütün bunların sanayi ile ne alakası var? Çok alakası var. Bu yetişmiş insanların ekonomiye dahil olmalarıyla birlikte sanayide direk olarak kalite de yükseltecek, daha iyi ürünler yapabilecek halde ciddi katkıları olacak.

Üniversiteler sanayiye öncülük etmeli

Yıllardır ülke olarak üniversite ile sanayinin işbirliğini yeterince gerçekleştirmemenin sıkıntısını yaşadıklarını belirten Vardan, işbirliğinde yaşanan en önemli sorunu şöyle açıkladı: “İşadamı çok aktif ve anında cevap ister; mesela bir sorunu var mı, sorun hemen çözülecek ama bir araştırma geliştirmeye girdiğiniz zaman bu sorun hemen çözülemeyebiliyor.”

Üniversitelerin sanayicilerin önünde olması gerektiğini, onlara rehberlik etmesi gerektiğini belirten Vardan, “Üniversitelerimizdeki eğitim seviyesi teknolojinin gelişmesiyle beraber artmaya başladı. Zaten takip etmezseniz geride kalıyorsunuz. Bir şekilde sanayici de, iş adamı da kendinin her şeyi bilemeyeceğini, teknik olarak bazı konularda destek alması gerektiğini ve bazı işlerin de zamana yayılarak çözülmesi gerektiğini anlamaya başladı” dedi.

Konuşmaların ardından plaketini Prof. Dr. Orhan Torkul’un elinden alan Ö. Cihat Vardan, Torkul’a ‘Cihad ve MUSİAD’ isimli kitabını hediye etti. Etkinliğin sonunda Vardan ve beraberindeki iş adamları, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektiler.