Çevre, ulaşım, enerji, kültür sanat, spor, altyapı ve daha birçok kalemde önemli hizmetlerin şehre kazandırıldığı bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Toçoğlu, 2016 yılı ile birlikte şehri yeni projeler ile buluşturmayı sürdüreceklerini kaydetti. Başkan Toçoğlu, “Hamdolsun Sakarya’nın gelişimine değer kattığına inandığımız birçok projeyle bereketli bir yılı geride bıraktık. Hemşerilerimizden aldığımız güçle belediyeciliğin her bir kaleminde örnek yatırımları hayata geçirdik. Dediğimiz gibi; hizmet bizim işimizdir. Yeni yılda yeni projeler, heyecanlar ve umutlarla şehrimizi geliştirmeye ve dönüştürmeye devam edeceğiz. 2016 proje yılı olacak” diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun değerlendirmeleri şu şekilde;

Yol Medeniyettir

“Geride bıraktığımız yılda ulaşım alanında birçok önemli projeyi hayata geçirdik. ‘Yol medeniyettir’den hareketle şehrimizi birçok yeni bulvarla buluşturduk. Serdivan Medeniyet Bulvarını tamamladık. Serdivan Kapalı Spor Salonu mevkiine yeni bir bölünmüş yol hediye ettik. Şehrin doğusuna cazibe getirecek 4,5 kilometrelik yeni bulvar projemizi yeni yılda hizmete alacağız. Aynı şekilde Erenler Evliya Çelebi Caddesi 2016’da hizmette olacak. Daha birçok bulvar çalışması için de hazırlıklarımız devam ediyor. Şehirdeki bisiklet yolu ağımızı 18 kilometreye ulaştırdık. Büyükşehir sınırlarının tamamındaki ana arterler, grup ve mahalle yollarında yıl boyunca asfalt çalışmalarımız devam etti. İlçelerde bulunan köprülerimizde yenileme çalışmalarımızı tamamladık. Şehir içi parklanma konusuna çözüm getirecek önemli bir çalışmayı başlattık; ilk katlı otoparkımızın temelini attık. Toplu taşıma her zaman üzerinde hassasiyetle durduğumuz konu oldu. Bu alana hem bir standart getirmenin, hem de eğitsel çalışmalarla toplu taşımaya çağın gerekliliklerini kazandırmanın mücadelesini verdik. ‘S’ plaka uygulamasını hayata geçirerek, servis taşımacılığı sektörüne kurumsal bir çerçeve kazandırdık.”


Şehircilikte Örnek Projeler

“2015 yılı çevre alanında hayata geçirdiğimiz birçok projeyle geride kaldı. Kentsel tasarım ve cadde yenileme projeleri ile arterlerimizi yeni yüzlerine kavuşturduk. Sakarya’nın tamamına yeni yaşam alanları kazandırmak için kolları sıvadık. Karasu Sahil Parkı’nı ilçemize kazandırdık. Bunun yanı sıra Akyazı Karacasu Park’ın da temelini attık. Yeni dönemde Kocaali’ye de yeni bir yaşam alanı hediye edeceğiz. Yeşil alanların genişlemesi için birbirinden değerli çalışmaları hayata geçirdik. Kent Park içerisindeki yeşil alanları genişlettik. Çocuklarımızın ayaklarının toprağa basması, şehircilik anlayışımızın adeta özetidir. Bu doğrultuda yeni çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca mevsimsel şartlar doğrultusunda Sakarya’yı birlikte güzelleştirmeyi sürdürüyoruz.”


Spor Yatırımlarında Sakarya Farkı

“Türkiye’ye örnek spor yatırımları Sakarya ile buluştu. Altyapı sorumluluğunu tamamen üstlendiğimiz Sakaryasporumuza Ekrem Karaberberoğlu Altyapı Tesislerini hediye ettik. Spor yapılacak alanların çoğalması adına ilçelerimize sentetik sahalar kazandırdık. Akyazı Spor Tesislerinin temelini attık. Şehir merkezinde, Harmanlık Spor Tesislerinin bulunduğu alanda, yeni bir sentetik saha inşa ediyoruz. Sapanca Hacımercan’a da yine yeni bir sentetik saha kazandıracağız. Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak Atletizm Pistimizin temeli de atıldı. Projenin hemen yanında hakemlerimize de yeni bir sosyal tesis kazandırıyoruz. Tesisleşme yönünde attığımız adımların yanı sıra, amatör spor kulüplerine de maddi manevi yardımlarımız devam etti. Profesyonel takımlarımızın da yanında olduk. Sakaryaspor ve Büyükşehir Basketbol Takımımızın bu yıl şampiyonluk yaşaması adına desteklerimiz devam ediyor. Sakarya’nın bir spor şehri olduğunu biliyoruz. İnşallah 2016’da da spor alanındaki yatırımlarımız artarak devam edecek.”


İlkler Hayata Geçti

 “2015 proje yılı oldu diyebiliriz. Bilindiği üzere afet yönetimini tek çatı altında toplayacak Afet Koordinasyon Merkezimizin temelini attık. İtfaiye Teşkilatımıza yeni bir bina kazandırmak için yola çıkmıştık. Bu doğrultuda, yine Harmanlık Spor Tesislerinin bulunduğu alana yeni bir İtfaiye Merkezi kazandırıyoruz. İlçelerimize Sosyal Gelişim ve Gençlik Merkezleri sözü verdik. Bu kapsamda Geyve’de başlattığımız projede sona geldik. Sırada ise Sapanca ve Kocaali var. Diğer ilçelerimize de bu tarz merkezleri kazandıracağız. Uzun Çarşı Yenileme Projemizin 1. etap yapım ihalesi tamamlandı. Artık ilk kazmayı vurarak, tarihi adadaki dönüşümü başlatacağız. Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata dahil olmalarını sağlayan Engelsiz Kafe projemizi şehre kazandırdık.”


Anadolu Kültür Sanat Başkenti

“’Anadolu kültür sanat başkenti Sakarya’ hedefiyle kültür sanatın her alanında önemli çalışmalara imza atıyoruz. Daha önce bu alanda birçok projeyi şehrimize kazandırmıştık. Geride bıraktığımız yılda da Faik Baysal Kütüphanemizi şehre hediye ettik. Branş çeşitliliği, alanında uzman eğitmenlerle SAMEK şehrin gözdesi olmaya devam etti. Kültür sanat programlarımızda hemşerilerimizi ağırlamayı sürdürdük. Program çeşitliliği, eğitsel çalışmalar, 7’den 70’e tüm Sakaryalı hemşerilerimize hitap eden faaliyetlerimiz yeni yılda da devam edecek. İnşallah şehre sözünü verdiğimiz Kongre Merkezi’yle ilgili de müjdelerimiz yeni yılda söz konusu olacak.”


Altyapı ve İçmesuyunda Sıfır Sorun

“Şehrimize kesintisiz su ulaştırmak için 460 metre tünel kazarak, Çelik İsale hattını devreye aldık. Hamdolsun inşa ettiğimiz 16 kilometrelik çelik hat ile şehrimizin içmesuyunu garanti altına aldık. Kısa süre önce temelini attığımız Kuzuluk İçmesuyu Projesi, Sapanca Üst Köyler İçmesuyu Projesi, Kocaali Atıksu Tesisi ve Kanalizasyon Hattı, Pamukova Yağmursuyu ve İçmesuyu İnşaat ve Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Su sıkıntısı yaşanan bölgelerimizde projelerimizin tamamlanmasıyla içmesuyunda sorun yaşanmayacak. Güney ve kuzey bölgelerimizde inşa ettiğimiz atıksu arıtma tesislerimizin tamamlanmasıyla Karadeniz ve Sakarya Nehri daha temiz akacak. Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz altyapı ve içmesuyunda sıfır sorun.”


Enerji Üretimi İki Katına Çıkıyor

“Şehrimizin tüm ilçelerinde altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Şuan şehir genelinde devam eden yatırımlarımızın toplam maliyeti 300 Milyon TL. Projelendirilme aşamasında olan ve ihalesini hazırladığımız projelerimizin toplam maliyeti 351 Milyon TL. Ayrıca planlaması devam eden yatırımlarımızda var. Çalışmalarımız kapsamında Sapanca Gölü’ne alternatif olacak, Akçay Barajı’nda çalışmalarımız devam ediyor. Baraj üzerinde inşa edeceğimiz 3 adet yeni hidroelektrik santrali ile enerji üretimini 2 katına çıkaracağız. Ayrıca Sapanca Gölü korunması konusunda da gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz.”


İçmesuyu Sorunu Yaşanmayacak

“Ferizli Bakırlı İçmesuyu Deposu ve isale hattı ile Ferizli ve Kaynarca mahallerine Sapanca’nın temiz ve sağlıklı içmesuyunu ulaştırdık. Pamukova, Taraklı ve Geyve mahallerini kapsayan içmesuyu yatırımlarının projeleri hazırlanıyor. Karasu ve Kocaali’ye hizmet verecek Şerbetpınarı İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah yeni dönemde vatandaşlarımıza sağlıklı içmesuyu kesintisiz bir şekilde ulaştırmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Hiçbir zaman altyapıya yatırım yapmaktan çekinmedik. Şehrimizin tüm ilçelerine sağlam altyapı ve temiz sağlıklı içmesuyu ulaştırmak için yeni dönemde de çalışmalarımız devam edecek.”