Sakarya Müze Müdürlüğü Kaynarca'da Uzunalan Köyü, Parayatağı mevkiinde bir hafta önce bulunan Bitinya Dönemine ait olduğu tahmin edilen heykelin bulunduğu arazide çalışma başlattı.

Bir evin temel kazısı yapılırken ortaya çıkan insan boyutundaki heykelin bulunduğu alanda incelemede bulunan Sakarya Müze Müdürü Hurşit Yazıcı ve görevli arkeologlar heykelin nereye ait olduğuyla ilgili çalışma yaptılar. Heykelin 'Grekçe' yazıların bulunduğu kaidesine ulaşan uzmanlar heykelin başka yerde bulunup bulunduğu yere atıldığını tahmininde bulundular. Çıkarılan toprak iş makinesi ile taranarak heykelin eksik olan baş ve koluna ulaşılmaya çalışıldı ancak yapılan çalışmada başka bir parça bulunamadı.

Heykeli yetkililere ihbar eden köylü 45 yaşındaki Tevfik Efe, Jandarmanın bölgede önlem almasından sonra Müze Müdürlüğü tarafından heykelin Adapazarı'na götürüldüğünü belirterek, "Müze yetkilileri heykelin nereden çıktığını araştırmak için heykelin bulunduğu yere geldiler. Bize de ihbar ettiğimiz için ödül verileceğini öğrendik. Köyümüz tarihi bir konumda kazı yapılsa tarihi kentlerin kalıntıları bulunur. Bu ev yerini ben satmıştım, eskiden traktörle sürerken her zaman boş küpler çıkardı" diye konuştu.